Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

SZERVEKRE HATÓ MASSZÁS

Hol kezdődött?

 

A szervekre ható masszázs története a láb és a kéz reflexzónáinak masszírozásával esik egybe. E módszer előfutáraival már a kínai, az inka, a római és az amerikai őslakosok hagyományaiban is találkozunk. Tudvalevő, hogy az indiánoknak több olyan módszere ismeretes, amely nem közvetlenül a megbetegedett szervre fejt ki hatást, hanem például a lábfej masszírozásával ér el fájdalomcsillapítást vagy éppen gyógyulást. Bizonyos orvosok arra lettek figyelmesek, hogy az indiánok masszírozó praktikái eltérést mutatnak a kínai energiavezeték-rendszer stimulálásától, így az akupunktúra és az akupresszúra módszerétől.

Dr. W. H. Fitzgerald amerikai orvos összekapcsolta az indiánok népi gyógyászatát az akadémikus orvoslás módszertanával. Rájött, hogy a test meghatározott zónáinak vagy pontjainak masszírozása javíthatja a szervek működését, illetve csillapíthatja a fájdalmat. Annak pedig nincs jelentősége, hogy a kezelt szervtől ezek a zónák milyen távolságra vannak. Ezután Fitzgerald felosztotta a testet tíz hosszanti zónára. Minden zónába tartozó szerv kölcsönhatásban van egymással. Ezzel a zónabeosztással végeredményben lefektette a mai reflexzóna-terápia alapjait.

 

szervekrehatomasszazs2

 

Dr. J. S. Riley továbbfejlesztette a zónamasszázs módszereit, amelyet egy ápolónőnek, E. Inghamnek adott tovább. Amerikából angol közvetítéssel jutott el, s csakhamar közkedvelt módszerré vált Európa szerte a természetgyógyászok és a fizikoterapeuták körében. Mind megelőzés, mind terápiás céllal sikeresen alkalmazzák a mai napig. Az eredmények igen meggyőzőek, ennek ellenére a magyar orvostársadalom egy része még mindig idegenkedik ettől az ősi terápiától.

 

A szervezet térképe a kézen és a lábon

 

A reflexzóna-masszázs azon az elképzelésen alapszik, hogy a szervezetünkben keringő energia bizonyos pályákon kering, amelyek összekapcsolják a belső szerveinket. Az egészséges emberben az energiaáramlás szabad pályákon örvénylik, ellenben a beteg ember esetében az energiaáramlás lelassul vagy elakad. Az így keletkező energiamegrekedést, azaz gátat kezeli, illetve oldja fel a masszázs eme fajtája.

Ezt a hatást úgy érik el, hogy a lábakon és a kezeken található reflexzónákat masszírozzák. Miért? Mert a kezeken és a lábakon megtalálható csaknem az egész szervezet kicsinyített vetülete, tehát az egyes szervek és testrészek területe. A zónák és a szervek-testrészek energetikai kapcsolatban állnak egymással, így a talp és a kezek megadott pontjain keresztül ráhatást lehet gyakorolni az érintett testrészekre. A jobb lábfej a jobb testfél, míg a bal lábfej a bal testfél képmása. Miként a testben, úgy a talpakon is találkozunk szervátfedésekkel, vagyis a szív például a tüdő mögött helyezkedik el. A páros szervek zónái mindkét, a páratlan szervek reflexológiai területe pedig mindig csak az adott oldalon található. Azoknak a szerveknek a reflexzónái, amelyek a test középvonalában helyezkednek el, mint például a gerinc, mindkét talpon és kézen megtalálhatók, konkrétan a belső oldalukon vannak. Általánosan igaz, hogy míg a belső szervek zónái a talpon és a tenyéren, addig az izomzat reflexzónái a lábfej és a kéz felső részén (hátán) találhatók.

 

A szervekre ható reflexzóna-masszázs hatásmechanizmusát a hivatalos orvoslás nem képes megmagyarázni, azonban a holisztikus (test, lélek és szellem egységével foglalkozó) módszertan jól ismeri. Régebben a láb- és kézfejeken lévő idegvégződések (több mint 70 000 van belőlük) stimulálásával magyarázták e masszázsfajta eredményességét. Akadtak olyanok is, akik a húgysavkristályok és az idegvégződéseknél felgyülemlett lerakodások szétdörzsölésével indokolták a kézzelfogható sikereket. De ezen elméleteket az élet nem igazolta vissza, sőt megcáfolta, így maradt tehát a kissé elvontabb, de működési elvét illetően kitűnően működő energetikai magyarázat: az energiavezetékekben áramló életenergia szabad útjának biztosításával érik el az egészségmegőrző és harmóniahelyreállító hatásokat.

 

A szervekre ható masszázs hatásai

 

A lábfejek és a kezek reflexpontjainak masszírozásával sokféle előnyös hatást válthatunk ki a szervezetünkből. Így többek között javíthatjuk szerveink vérellátását, fokozhatjuk testünk regeneráló képességét, oldhatjuk az idegrendszerünkre nehezedő nyomást, szellemileg és lelkileg egyaránt ellazulhatunk, üríthetjük a belső feszültségeket és érzékelhető módon javíthatjuk a közérzetünket. Miért? Mert az ember nem pusztán testből áll, s a testet nem csupán az anyagi molekulák éltetik. Márpedig az energiák mind a három síkon kifejtik hatásukat: testi, lelki és szellemi szinteken egyaránt.

Milyen főbb területek kezelésére alkalmazzák sikeresen a szervekre ható masszázst?

 • A fej, a nyak és a váll problémáira
 • A mozgásszervekre
 • A légzőszervekre
 • A szívre és a vérkeringésre
 • Az emésztőszervekre
 • A kiválasztó szervekre
 • A belső elválasztású mirigyekre
 • A nyirokrendszerre

 

A szervekre ható masszázs közben a kezelendő személy energiát ad le és vesz fel. Nyilvánvaló, hogy a fáradt és elhasznált, pangó energiáknak mielőbb ki kell ürülniük a szervezetből, hiszen azok okozzák a problémák javarészét. Ugyanakkor a legyengült szerveknek mielőbbi energia-utánpótlásra van szükségük, amit a terapeutától kapnak meg. Az életerő szintjének növelése tehát kulcsfontosságú mozzanat a talpak és a kezek masszírozása közben. A masszázs egész ideje alatt fontos a testi és az energetikai higiénia biztosítása.

Köztudott, hogy az érintés szinte gyógyító hatású. Ha valaki jó szándékkal érint meg bennünket és mi teljes bizalommal elfogadjuk azt, akkor a hatás a lehető legnagyobb lesz. Jó hír, hogy minden egészséges ember masszírozható, hiszen a minduntalan egyensúlyra törekvő belső rendszerünknek szüksége van a karbantartásra. Masszírozhatják egymást a partnerek (párok), masszírozhatjuk gyermekeinket és a többi szerettünket, sőt esetenként akár önmagunkat is.

Bár rengeteg kiegészítő kellék alkalmazható masszázs céljára, mint például golyók, hengeres eszközök, speciális szőnyeg stb., a kéz mégsem pótolható, mert az energiák közvetítése a kezeken keresztül történik.

 

Ha beteg embert masszírozunk, akkor mindenképpen figyelembe kell vennünk a lehetőségeket és a határokat. Masszírozni felelősségteljes művelet. Ha tudomással bírunk konkrét betegségről, akkor először mindenképpen kérjük ki szakorvos véleményét, mielőtt belekezdünk.

Sokszor előfordul, hogy az első néhány masszázs alkalmával fájdalmas zónákra bukkanunk a kézen vagy a lábon, de ez még nem jelenti teljes bizonyossággal, hogy az adott szervünk beteg. A fájdalom, illetve érzékenység hátterében állhat sérülés, túlzott igénybevétel vagy kimerültség. Ha huzamosabb ideig nem jelentkezik változás, nem szűnik az érzékenység, akkor forduljunk orvoshoz.

Érdekes megfigyelés, hogy a lábgomba rendre azon a szervi zónán jelenik meg, amelyik akut problémákkal rendelkezik.

 

Mikor ne masszírozzunk

 

Néhány ellenjavallat a masszázsra:

 • Súlyos fertőzéses megbetegedéseknél,
 • Lázzal járó betegségeknél,
 • Operáció esetén,
 • Veszélyeztetett terhességkor,
 • Lábsérülések és lábbetegségek esetén,
 • Szívritmus-szabályzót viselőknél,
 • Nyirokrendszer és vénás gyulladások esetében,
 • Rákos megbetegedéseknél,
 • Súlyosabb idegrendszeri zavaroknál.

 

Milyen gyakorisággal masszíroztassuk magunkat?

 

Egészségmegőrzés és közérzetjavítás céljából érdemes hetente egyszer megmasszíroztatni magunkat. Természetesen ez teljesen az egyénre van bízva. Érdemes összekapcsolni más holisztikus és spirituális terápiával: szaunával, meditációval, energiafejlesztő gyakorlatokkal (Tai-Chi, Csikung), légző gyakorlatokkal, mantrázással, aromaterápiával és így tovább.

Úgy vélem, hogy valamilyen szintig mindenkinek érdemes a masszázs alapfogásait elsajátítani, , vagy legalább néhány „hasznos” reflexpontot megismerni a saját kezeken és lábakon, mert a fájdalomcsillapításra, a feszültségoldásra és az immunrendszerünk erejének fokozására bármikor szükségünk lehet életünk folyamán.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..