Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Szisztrum – Egy ősi egyiptomi mágikus és szent hangszer

A szisztrumként ismert ókori egyiptomi tárgyat gyakran Hathorral hozzák összefüggésbe, aki az öröm, a nőiesség, a szeretet és az anyaság istennője.

 

Hathort úgy is ismerték, mint a „Sok név közül a Nagyot”, címeinek és attribútumainak a száma akkora, hogy ebből következtethetünk arra a tényre miszerint az ókori egyiptomiak életével és halálával kapcsolatos valamennyi területen fontos szerepet töltött be.

 

Ő egy égi istennő volt, akit a „Csillagok Asszonyaként” és a „Csillagok Uralkodójaként” is ismertek, továbbá kapcsolatba hozták a Szíriusszal (ilyesformán Szopdettel és Ízisszel). A születésnapját akkor ünnepelték, amikor a Szíriusz először kelt fel az égbolton. A Ptolemaioszok korára már Hethara istennőként, az egyiptomi kalendárium harmadik hónapjának istennőjeként tartották számon.

 

A Hathor és az ókori egyiptomiak által alkalmazott szisztrumot (csörgőt) egy zenei ütőhangszerként használták.

 

Az ókori görögök is használták hangszerként, s gyakran ábrázolták az olyan képzőművészeti ágakban, mint a szobrászat és a fazekasság.

 

A szisztum agyagból, fából vagy fémből készült. Ez a hangszer más hangszerekhez nyújtott ütemes kíséretet, különösen a vallási rituálék és ünnepek alkalmával.

 

Neve görög eredetű (seiein), és „rázni” jelentéssel bír.

 

A szisztrum hangja fémes, mivel sok fém korongból és négyszögből készült, amelyeket átlós rudak közé erősítettek úgy, hogy azokat vízszintesen helyezték el eltérő tervezésű keretbe. Úgy hitték, hogy a hangja megegyezik egy megrázott papirusznád szárának hangjával.

Viszont, az akusztikus hatások módfelett korlátozottak voltak. A szisztrum alkalmas volt arra, hogy ritmikus kíséretet adjon a szabadtéri felvonulásokhoz. Apuleius, római filozófus, leírt egy Ízisz tiszteletére rendezett körmenetet az Aranyszamár című művében, ahol a ritmikus minta három ütésből állt, amit egy szünet követett. Úgy tűnik, hogy a hangszer hangjára az isteni áldás védelmeként, ugyanakkor szimbolikus formájaként, továbbá az újjászületés kifejezőeszközeként is tekintettek. Hangjának szimbolikus jelentőségén túlmenően, a szisztrum formája és díszítése a jövendöléshez kapcsolódott.

 

Nefertari, II. Ramszesz felesége, aki sziszrumot tart a kezében.

Nefertari, II. Ramszesz felesége, aki sziszrumot tart a kezében.

 

E rituális eszköznek két típusát különböztethetjük meg. Valószínűleg a naosz-szisztrum a régebbi.

(A naosz az egyiptomi templomok szentélye.)

 

Míg Hathor fejét gyakran ábrázolták a szisztrum fogantyúján, addig egy korai szürkés mészkőből készült szisztrum, amelybe a 6. dinasztia uralkodójának, Tetinek a nevét vésték, egy olyan papiruszformát kapott, amit egy naosz koronáz meg, melyet egy sólyom és kobrák uralnak, így utalva Hathor nevének titkára. (hwt Hor)

 

A Louvre-ban található szisztrumok gyűjteménye.

A Louvre-ban található szisztrumok gyűjteménye.

 

Ebből következik, hogy a naosz-szisztrumként ismert szisztumfajta minimum az Óbirodalomból származik. Általában olyan Hathor ikerfejekkel koronázzák, amelyekre egy kis szentélyt vagy egy naoszformájú szekrényt illesztenek. Egy keselyű koronázhatja meg a naoszt, s a fogantyúját beboríthatják a madár tollazatának vésetei. A rudat keresztülvezették e naosz oldalain, hogy csörgőt kapjanak. A naosz oldalait vésett vagy hozzátoldott spirálok keretezték, amelyek a tehénfülű istennő szarvait jelenítették meg. Jegyezzük meg, hogy a szisztrum eme legkorábbi formáját gyakran fajanszból készítették.

 

Ízisz istennő egy szisztrummal

Ízisz istennő egy szisztrummal

 

A legtöbb szisztrum a görög-római korszakból maradtak fenn, amikor a szisztrum egy másik típusa terjedt el. Boltíves vagy abroncsos szisztrumnak hívják, amit az ókori egyiptomiak shm vagy ib néven emlegettek. A 8. dinasztiától kezdve ismertek, jóllehet egy korábbi prototípusra vezethetők vissza, amelynek csupán a hieroglifikus megjelölését ismerjük, de az ábrázolását nem.

 

Maradtak fenn bronzból készült szisztrumok, legfőképpen temetkezési környezetben. Egy érdekes példát találunk Attikában a Kr.e. 2. század második feléből. Ez a szisztrum négy csökkenő hosszúságú, bronzból készült vízszintes rúddal rendelkezik, amelyek ki-be csúszik az abroncsban. Az abroncs tetején egy kutyamodell van, míg egy bikafejformát tettek a fogantyú aljára, valamint a fogantyú maga úgy lett kivésve, hogy egy olyan oszlopfővel koronázott pillérre emlékeztessen, amely a fogantyút az abronccsal kapcsolja össze.

 

A görög művészetben a felvonulások táncosait olykor szisztrummal a kezükben ábrázolják. Egy híres példája ennek a minószi Krétán (Kr.e. 1500-1450.) található Hagia Triada-ból származó Aratói Váza, amely egy aratási ünnep körmenetén játszó szisztrumost ábrázol.

 

Egy szisztrumot tartó romanizált Ízisz szintén Hadrianus idejéből.

Egy szisztrumot tartó romanizált Ízisz szintén Hadrianus idejéből.

 

Úgy gondolják, hogy ez a szent ókori egyiptomi hangszer Basztet imádásra vezethető vissza. Táncok és vallási ceremóniák alkalmával használták, különösen Hathor istennő imádata során, a szisztrum nyele és kerete által formázott U-alak úgy tűnik, mintha emlékeztetne a tehénistennő arcára és szarvaira.

 

Akkor is rázogatták a szisztrumot, ha el akarták hárítani a Nílus áradását és el akarták ijeszteni Széth istent. Ízisz anyai és teremtői szerepében egy olyan vederrel került ábrázolásra, amely a Nílus áradását jelképezte: egyik kezében a vedret, másikban a szisztrumot tartva.

Basztet istennőt is gyakran ábrázolták szisztrumot tartva, ami a tánc, az öröm és a vidámság istennőjeként betöltött szerepét szimbolizálta.

 

Azt már csak én teszem hozzá, hogy a szisztrum Hathor istennő négy princípiumát volt hivatott jelképezni és a világmindenség négy tartóoszlopára emlékeztette a papokat.

Ezek konkrétan a következők:

  • Szeretet
  • Bölcsesség
  • Az isteni akarat beteljesítése
  • Harmónia

 Forrás: http://www.messagetoeagle.com/sistrum.php#.VKpD6CuG9yM

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..