Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Szokatlan és érdekes középkori találmányok

Az 5-15. század közötti évszázadokban, illetve a középkorban számos eszközt, fegyverzetet és egyszerű gépet felfedeztek, illetve feltaláltak. Ugyanakkor ez a periódus egyszerre volt a nagyobb technikai vívmányok korszaka, valamint az érdekes keleti találmányok nyugaton való alkalmazásának az időszaka is. Most következik egy hetes lista olyan szokatlan és érdekes középkori találmányokról, amelyről néhány ember azt feltételezi, hogy kitalációk.

 

http://upload.wikimedia.org/

 

  1. 1. A KÍNPAD

 

A kínpadnak sok formája van, jóllehet az egész középkor folyamán ugyanaz a koncepciója ebben a különös találmányban. Ennek a fajta eszköznek az volt a célja, hogy a bűnözőket megkínozzák vele: az áldozatokat erősen hozzákötözték a kínpadhoz, miközben a forgó kerekek szorosabbra húzták a kötelet és addig feszítették a személy testét, amíg minden ízülete el nem mozdult. Az áldozat testére nehezedő folyamatos feszültségtől a végtagok végül leszakadtak, aminek következtében az illető borzalmas halált halt. Ráadásul, ezeket a sajátságos találmányokat más olyan eszközökkel együtt alkalmazták, amelyek még inkább meg tudták kínozni az embert – például tüzet nyújtottak a kínpad kerekei alatt.

 

  1. 2. BRONZ BIKA

 

A kínzásnak ezt a formáját egy bikára hasonlító, üreges, rézből készült szoborként írják le. A szerencsétlent elhelyezték a belsejében található kis kamrában, miután kivágták a nyelvét. Majd becsukták az ajtaját, ezáltal bezárták az áldozatot a bronz bika gyomrába. Tüzet gyújtottak a szobor körül, aminek hatására az áldozat nem tudott ellenállni a benne tomboló, intenzív hőnek és haláltusája közben üvöltözött. A bikaszobor tömege által tompított hangok és mozdulatok révén a szerkezet egészen élethűként hatott – mintha egy valódi bika volna. Ez az eszköz a morbid aktust figyelő közönség kedvtelését szolgálta, és megvolt az az előnye, hogy megkímélte a közönséget a kínzás közvetlen brutalitásának a látványától.

 

http://lh3.ggpht.com/

 

  1. 3. VASSZŰZ

 

Erről az eszközről szokatlan kinézete miatt úgy hitték, hogy kitaláció, azonban egy elterjedt kínzó eszköz volt a sötét középkor idején. A vas-szűz egy felállított kőkoporsó, amelynek a belső felületét stratégiailag pontosan elhelyezett szögekkel verték ki. Kétszárnyú ajtókat helyeztek el a szerkezet első részén, ahol az áldozatok be tudtak menni. Némely modellnél 8 szög állt ki az egyik és 13 a másik ajtóból. Miután elhelyezték benne az illetőt, mindkét ajtót rázárták, minekután a szögek átdöfték az életfontosságú szerveket. Viszont a szögek eléggé rövidek voltak, s nem végeztek azonnal az áldozattal. A megkínzott személynek órákon keresztül kellett szenvednie, mire elvérzett a szerkezet belsejében.

 

  1. 4. AZ EMBERFOGÓ

 

Ez egy olyan rúdfegyverfajta, amelynek két félkör alakú ága van, és az elülső részére egy rugóterhelésű csapdát helyeztek. Az emberfogó egy eléggé különös, de lebilincselő találmány volt, mivel arra találták ki, hogy elragadják az embert a lóhátról. Ez az eszköz kiemelt szerepet játszott az olyan középkori technikákban, amelyek során váltságdíj fejében fogták el a királyi család tagjait vagy az ellenségeket. Ráadásul, az emberfogót az erőszakos foglyok biztonságos megtartására és elejtésére is felhasználták.

 

http://www.medievalists.net/

 

  1. 5. LÁNGSZÓRÓ

 

A lángvetést háborús célokra a bizánci korszak alatt használták. Ehhez egy olyan eszközt vetettek be, amely egy kézben fogható pumpának tűnt, amely tüzet tudott lőni. A fegyvernek volt egy csappantyúja és egy szifoncsöve, és mihelyt meggyújtották, tüzet tudott okádni az áldozatra. Ennek a hatékony fegyvernek a segítségével egy egész hadsereget el lehetett pusztítani és bármit fel lehetett gyújtani, amin a tűz landolt.

 

  1. 6. CSATORNAZSILIP

 

Ezt a találmányt helyileg Itáliában használták és innen terjedt el világszerte a középkor alatt. A zsilipmű a régieket váltotta fel, amelyek ormótlanok, rendkívül nehezek voltak és nem működtek hatékonyan. Valójában két emberre volt szükség a terhelés megosztásához, hogy legalább az egyik zsilip sikeresen felemelkedjen, mialatt ők a gravitáció erejével harcoltak. A tökéletesített konstrukciót könnyebb volt mozgatni, hatékonyabb volt és alkalmas volt a munka pontos kivitelezésére. Azon kívül, ezek az új zsilipek egy sokkal szorosabb vízzárat hoztak létre valahányszor a bejövő víz nekik csapódott.

 

  1. 7. VASOLVASZTÓ KEMENCE

 

Ennek az eszköznek a középkorban a 12. század folyamán vették nagy hasznát. A cisztercita szerzetesek voltak felelősek a nagyolvasztó (kemence) műszaki fejlesztéseiért, mivel ők jártasak voltak a kohászatban. A kutatók felfedezték, hogy a svédországi Noraskog valamennyi monostorának volt egy mintagyára és a vízi erőt használták fel arra, hogy a vasolvasztó kohó szintjén talált, számos ipari gépet meghajtsák.

 

Forrás: http://oddtale.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..