Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Szuperidegenek létezhetnek a szuperóriás feketelyukakban

Egy szuperóriás feketelyuk lakhatóság szempontjából nem a világ legideálisabb helye. Mindazonáltal, vannak olyan tudósok, akik szerint elképzelhető az élet még az ennyire szélsőséges helyeken is. Véleményük szerint a legfejlettebb fajok – tudniillik, a szuperidegenek – közül néhányan valószínűleg már lakják is azokat.

 

3.0

 

Vyacheslav I. Dokuchaev , a Moszkvában található Orosz Tudományos Akadémia Nukleáris Kutatóintézet kozmológusa, ezt írta dolgozatában, amely a Cornell Egyetem online újságjában (arXiv) jelent meg: „A szuperóriás feketelyukak belső részeit olyan fejlett civilizáció lakhatja, amely a hármas típusú keringési pályával bíró bolygókon él.”

„Végül is élhetnénk egy szuperóriás feketelyuk belsejében…, de a szuperidegenek lehet, hogy már ebben is előttünk járnak.” – jelentette ki Dokuchaev. Ez a vitatható elmélet nem a tudományos-fantasztikum témaköréből való, hanem Einstein elméletein alapszik.

 

A szuperóriás feketelyukakról az a hír járja, hogy a világűr legpusztítóbb és életre tökéletesen alkalmatlan erői.

 

A szuperóriás feketelyukak gravitációs tere úgy hat a környezetére, hogy nem csupán az anyag, de még a fény sem képes megszökni a felszínéről (a szökési sebessége nagyobb, mint a fénysebesség).

 

Tehát, ez azt jelenti, hogy minden menekülési útvonal visszavezet a feketelyuk középpontjába.

 

3.1

 

Minden, amely keresztülhalad a feketelyuk eseményhorizontján, rögvest fogságba esik, porrá zúzódik és sosem látjuk viszont.

 

Vajon akkor hogyan sikerült a szuperidegenek egy szuperóriás feketelyuk környezetét lakhatóvá varázsolniuk?

 

Vyacheslav I. Dokuchaev , a Moszkvában levő Orosz Tudományos Akadémia Nukleáris Kutatóintézet fizikusa, aki a Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézetben diplomázott, azzal állt elő, hogy a meglévő bizonyítékok az irányított kísérletekkel együtt néhány érdekes lehetőséget mutatnak bizonyos feketelyukak és a bennük található élet vonatkozásában, melyek kívülről nézve teljesen láthatatlanok.

 

A feketelyuk úgynevezett eseményhorizontján túli keringési pályák nem körszerűek vagy elliptikusak, hanem rozettaszerűek.

 

Ez egy olyan birodalom, amelyben a tér és az idő visszatér a stabil állapotaihoz, s ebben az állapotban előfordul az élet – magyarázza Dokuchaev professzor.

 

Ezeknek a feketelyukaknak olyan komplex belső struktúrájuk van, amely lehetővé teszi, hogy bolygók keringjenek katasztrófa nélkül a középső szingularitásban.

 

„Feltételezhetjük – fejti ki dolgozatában a kozmológus –, hogy a Kardasev-skála szerinti harmadik típusú civilizációk biztonságban létezhetnek a szuperóriás feketelyukak belsejében a galaxis magjaiban, melyek kívülről láthatatlanok…”

 

A Kardasev-skála szerint az úgynevezett harmadik típus csak az univerzum legfejlettebb létformái számára van fenntartva. Mi, emberek, még az egyes típust sem érjük fel.  (Vagyis még a saját bolygónk erőforrásait sem uraljuk.)

 

Az orosz kozmológus szerint egy sor elméleti kalkulációt végeztek a forgó fekete lyuk belsejében zajló folyamatokról, s vannak bizonyos területek, ahol a fotonok stabil ciklikus pályán fordulnak elő.

 

Így, amennyiben léteznek stabil pályák, nincs oka annak, miért ne lehetnének stabil pályái nagyobb csillagászati objektumoknak, például bolygóknak. Ebből következik, hogy ha egy tárgy beleütközik egy ilyen pályába, akkor a feketelyuk középső szingularitása körül fog mozogni, de nem esik bele. Ez éppen olyan, mint a Föld-Nap kapcsolat. A Föld egy fix pályán kering a Nap körül biztonságos távolságban a földi élet szempontjából.

 

3.2

 

Viszont, az embernek nem szabad megfeledkeznie arról, hogy ezek a stabil pályák csak akkor létezhetnének, ha átlépnénk az eseményhorizont küszöbét, ahol az idő és a tér egymásba folyik.

Természetszerűleg, minél nagyobb a fekete lyuk, annál jobb, mivel annál több hely áll a keringési pályák rendelkezésére, s ráadásul az árapály erők nem annyira kritikusak. A szuperóriás feketelyukakban, amelyek több millió, olykor pedig több milliárd csillag anyagával bírnak, a szingularitás gravitációja gyakorlatilag mérhetetlen lenne az űrhajók és azok utasai számára.

 

Korábban az óriási feketelyukak csak elméleti számításokban léteztek, de nemrégiben egyre több és több csillagász lelt már rájuk olyan galaxisok középpontjában, amilyen a Tejútrendszerünk is.

 

 Forrás: http://www.messagetoeagle.com/super-aliens-may-already-live-inside-supermassive-black-holes/

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..