Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tairona elveszett városát rejti a kolumbiai dzsungel

„Repülő üstökön szálltak alá a lények az égből… olyan fehér emberek a repülő gyűrűkön, akik meg tudják érinteni az eget.” (Chilam Balam könyve)

 

Ezúttal az Észak-Kolumbiában, Sierra Nevada de Santa Marta-ban található, egyik elszigetelt hegytömbben fekvő Buritaca nevű ősi, ismeretlen várossal fogunk megismerkedni.

 

Az építészetileg fejlett Tairona indiánok kifinomult stílusú városaikat meredek hegygerincekre építették, azonban korántsem csupán önös megfontolásból Cristobal de Molina, spanyol pap, krónikás és a kecsua nyelv kiváló ismerője szerint, aki számos bennszülött vallási hiedelmet és inka szokást jegyezett fel az utókor számára.

 

Ahogy a Prédikátorok könyve mondja: „Egyik nemzetség elmegy, és a másik eljő; a föld pedig mindörökké megmarad.” Így áll a helyzet Buritaca megmaradt ösvényeivel kapcsolatban is a kő utakkal, a tornyocskákkal, a hidakkal, hegyoldalba vájt teraszokkal és a sűrű dzsungel rengetegjében található megszámlálhatatlan lépcsővel együtt.

 

 

A rejtélyes elveszett várost – így nevezik ugyanis Tairon indiánok a „Buritaca 200”-t a közeli folyó nyomán – benőtte a dzsungel, mégis kövezett utakkal és utcákkal borított gigantikus területet foglal el.

A terület legalább tízszer akkora, mint a híres Machu Picchu és sok tekintetben múltidéző, ám ha szeretnék elmenni oda és megcsodálni azt, akkor vagy helikoptert, vagy nagyjából 1200-1300 kőlépcsőt kell megmásznunk a sűrű őserdőn keresztül.

 

A város legmagasabb teraszai egymásra épültek, így az egyedüli módja a megközelítésüknek az, ha átkelünk a gigantikus lépcsőlabirintuson.

 

Ezek a dzsungel növényzete alkotta természetes lomboktól jóval magasabban helyezkednek el, s beborítják a függőlegesen kiépített város meredek lejtőit.

 

Házak és templomok, melyek elhelyezkedése illik a csillagokhoz és a bolygókhoz, valamint ahhoz a naptárhoz, amelyet 4-12 méter átmérőjű, kör alakú kőépítményre állítottak. Pontosan 1200 lépcső vezet fel a tetején lévő teraszos templomhoz.

 

A több mint hat négyzetkilométeren elterülő várost, amit 10 kilométeres lépcsősorok, ösvények, 250 mesterséges terasz és öntözőcsatorna hálóz be, részlegesen elrejti a sűrű aljnövényzet. Minden utat és erdei ösvényt úgy terveztek meg, hogy a helyiek mindig meghallhassák, ha látogatók közelednek.

 

Az egész konstrukció gondosan kigondolt és aprólékosan kidolgozott, így akárkik is voltak ennek a helynek a tervezőmérnökei, nem lehettek laikusok.

 

 

Az ősi építők ismereteket osztottak meg a helybéliekkel és megtanították őket a kő feldolgozására, szállítására és segítettek nekik a meredeken lejtő vidéken történő műveléshez szükséges vízszintes területek kialakításában.

 

Tairona-nak rendkívüli hatalma származott a megmunkált aranyból, növényi nedveket használtak a réz szépítéséhez és aranylemezzel vonták be a csontból és drágakőből készült tárgyaikat. A világ legrégibb felfedezései közül néhányra Kolumbia északkeleti hegyeiben és Buritaca jelentős, aranyat bányászó központjában került sor, melynek gyökerei mélyen a történelem előtti időkbe nyúlnak.

 

„Feldolgozták az aranyat és szokásuk volt az aranyat rézzel, valamint ezüsttel vegyíteni, s kívánságuk szerint tudták hamisítani, ily módon állítottak elő különféle tisztaságú és értékű aranyat.” – írta Oviedo (1478-1557), spanyol történész és író.

 

Manapság a Kogi és a Sanka indiánok – az egykoron népes Taironák utódai – még mindig használnak a dzsungelt keresztül-kasul beszövő kövezett utakat, azonban elveszítették a kővel való építkezésről szóló ismereteiket. Az ilyen utak némelyike olyan városokba vezet, amelyek helyét féltve őrzik a Kogik és a vallás más bennszülött törzsei.

 

Ugyanakkor pedig Kolumbia buja növényzete állja útját annak az embernek, aki el szeretne jutni oda és Dél-Amerika többi misztikus, elveszett városába.

 Forrás: http://www.messagetoeagle.com/buritacacolombiajungle.php#ixzz3FMcUVz4l

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..