Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tanácsok a kaptárból – egy kis apiterápia

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

A méheknek köszönhetően ma már a kezünkben van számos csodálatos hatású gyógyhatású termék, amellyel sikeresen vehetjük fel a kesztyűt számos mindennapi nyavalyánkkal szemben. A mézen kívül a méhektől kapjuk a pollent, a méhpempőt és a propoliszt is.

 

APITERÁPIA

 
Ez a gyógyítás egyik újra felfedezett, amúgy nagyon is ősi ágazata, amely a méhek által termelt vagy gyűjtött anyagokat használja fel. A népi gyógyászat és a spirituális hagyomány is időtlen idők óta ismeri a méhészeti termékek csodavilágát, de tudományos elfogadottságot csak nemrégiben nyert. Nem árt tudni, hogy az emberi szervezet különösen reagálhat egyes alkotóelemre, ezért célszerű szakemberrel konzultálni az allergiás tüneteket elkerülendő és a pontos adagolást beállítandó.

 

A természetben már minden ki van találva. A friss méhészeti termékek gyógyító hatása nem reklámfogás, hanem tapasztalati valóság. Éppen ezért arra kell csak ügyelni, aki vérnyomásproblémára szed gyógyszer, konzultáljon orvosával, mielőtt a méhészeti termékek fogyasztásába kezdene. Bizonyos esetekben a méhpempő és a propolisz annyira erős, hogy galibát okozhatnak a gyógyszeres kezeléssel együtt.

 

Ezzel együtt az apiterápiának én nagy jövőt jósolok, mert a méhészeti termékek természetesek, hatékonyak és a legtöbbünk nem allergiás rájuk. Itt jegyezném meg, hogy az adagolásukat a kornak, testsúlynak és az egészségi állapotnak megfelelően célszerű beállítani a kívánt hatás elérése érdekében. Ezek után ismerkedjünk meg a propolisz és a méhpempő titkaival.

 

 

A PROPOLISZ CSODÁJA

 

A hirtelen fellépő nagyfokú hőmérsékletingadozás a nappalok és az éjszakák között, az ősz beköszönte, a hidegfrontok csontig és tüdőig hatoló hatása indokolttá teszi a prevenciót, vagyis a megelőzést. Ha pedig már tapasztaljuk magunkon a tüneteket: orrfolyás, nátha, köhögés, hurutos problémák, akkor pedig muszáj foglalkoznunk a problémákkal, mert a súlyosabb szövődményeket mindenképpen célszerű elkerülnünk. Ilyenkor nagyon előnyös propoliszt fogyasztani. De nem csak ilyenkor.

 

A nők legalább 20%-át érinti a nőgyógyászati gyulladásos betegségek valamelyike. Elsősorban a hüvely-, a kismedence- és számos nemi úton terjedő gyulladás, Nem árt tudni, hogy a méhészeti termékek közül a  propolisz kimagaslóan jó hatásfokkal csökkenti a gyulladásokat.

 

MI A PROPOLISZ?
A propolisz egyfelől a méhek egyfajta építőanyaga, egy meglehetősen ragacsos, gyantás anyag, amely a kaptár felépítésekor a kötőanyag. Neve is sokat elárul erejéről: méhszurok. Másfelől a propolisz felbecsülhetetlen ereje a fertőtlenítő és a tartósító hatásában rejlik. Költői kérdés: mikor voltak utoljára influenzásak a méhek? Pedig lehettek volna, hiszen a szorosan egymás kényelmi körében élik le az életüket.

 

A propoliszt Arisztotelész a „fák könnyének” hívta. Az ókor óta, azaz emberemlékezet óta használják gyógyításra. Főbb alkalmazási területei: csíra- és gombaölő, fertőtlenítő, és sejtmegújító. Említést érdemel a fájdalomcsillapító hatása is.

 

A PROPOLISZ TITKA

A teljesség igénye nélkül említek néhány olyan összetevőt, amely nagy mennyiségben található a propoliszban: vitaminok közül B1, B2, B6, C, E, az ásványi anyagok közül K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, Ni, Zn. ezen felül illóolajok, virágpor, flavonoidok, kalkonok, terpén, enzimek egyenek mellett.

 

MIRE HASZNÁL A PROPOLISZ?

 • görcsoldó és fájdalomcsillapító
 • immunrendszer erősítő
  természetes antibiotikum!
 • vírus-, baktérium- és gombaölő
 • gyulladáscsökkentő(például húgyúti vagy ízületi problémáknál)
  enyhíti a viszketést
 • külsőleg: nehezen gyógyuló sebekre, horzsolásokra, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére

 

HOGYAN JUTHATUNK HOZZÁ?

Tinktúra formájában külsőleg és belsőleg is. – Ez egy tömény alkoholos oldat. Vízbe, langyos teába, kockacukorra cseppentve naponta kétszer-háromszor 15 csepp ajánlott.

Kapható tablettás kiszerelésben is.

 

A MÉHPEPMPŐ GYÓGYÍTÓ HATÁSA

 

MI A MÉHPEMPŐ?

A méhpempő egy természetes táplálék, amelyet a méhek készítenek. Hogyan? A méhecskék összegyűjtik a virágport és a gyomor váladékukat felhasználva készítenek belőle egy élettani szempontból tökéletes terméket. Ez a méhpempő. Tulajdonképpen a dolgozók garatmirigyében termelődik. A méhpempő tömény életerő és minden olyan létfontosságú anyagot tartalmaz, amelyre az élet sarjadásának szüksége van: aminosavaktól kezdve a vitaminokon át az enzimekig. Ezért a méhek méhpempővel etetik a királynőt, aki petéket rak (szaporodik), ezáltal gondoskodik a méhtársadalom jövőjéről. A méhpempő tehát valóban királyi csemege, a legjobb, ami csak a méhektől kitelik.

 
A MÉHPEMPŐ TITKA

Méhészek megfigyelték, hogy a királynő csak méhpempőt fogyaszt és ennek köszönhetően naponta

1000-1500 petét rak. Élettartalma pedig parádés: míg a dolgozók csak 4 hónapig élnek, addig a királynő kora elérheti az 5 évet.

Nem állíthatjuk, hogy minden összetevőjét ismerjük a méhpempőnek. Annyi bizonyos, hogy rengeteg kitűnő fehérjét, vitamint és ásványi anyagot, sőt még növekedésserkentő anyagokat is.

 


MIRE HASZNÁL A MÉHPEMPŐ?

 • erősíti a szervezet felépülését és fejlődését
 • segít a legyengült szervezet regenerálódásában
 • fokozza a termékenységet
 • táplálék-kiegészítőnek kiváló
 • tisztító és méregtelenítő hatású
 • anyagcsere- és emésztésjavító
 • fokozza a szellemi frissességet
 • jótékonyan hat a vérnyomásra
 • immunrendszer erősítő

 

HOGYAN JUTHATUNK HOZZÁ?

Természetes formájában méhészektől is beszerezhetjük ezt a csodálatos terméket, vagy pasztilla formájában is könnyedén hozzájuthatunk.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..