Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Taweret – A „háztartás” hatalmas egyiptomi víziló-istennője, aki óvja a gyermekszülést, a házat, az alvást és elűzi a gonosz erőket

Már az Óbirodalom óta igazolt, hogy Taweret – akit Toérisznak, a „Nagy”-nak (nőnemben értendő) is hívnak – a termékenység egyik istennője, aki kifejezetten a szülő nőkre és a kisgyermekek gondozására ügyelt.

Őt tartották a házak védelmezőjének, az alvás őrzőjének és amulettjei megóvtak a gonosz varázslatokkal szemben.

 

Taweret egy nagyon népszerű istenalak volt különösen az ókori egyiptomi nők körében, akik csontból készült pálcát viseltek a hasuk felett, hogy gyermekáldást kérhessenek tőle. Az istennő egyik nagyra becsült segítő szerepét a Taweretet ábrázoló amulettek készítésével és viselésével emelték ki.

 

Taweret számos jelzőt viselt, így többek között a „Tiszta víz úrnője”, a „Horizont úrnője”, „Aki eltávolítja a vizet” és a „Születésház asszonya”.

Számos mitológiai kapcsolódással rendelkezik, olykor megfeleltethető Hathornak, mivel néha az alvilágban Hathor mellett állt, aki az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb istennője volt. Ő viselte Hathor fejdíszét is, nevezetesen a szarvak közötti napkorongot.

 

Taweret hatalmas megjelenése

 

Taweretet egy meglehetősen különleges állati lényként jelenítették meg: egy víziló, egy krokodil, egy oroszlán és egy ember keverékeként.

 

Ez azt jelentette, hogy víziló feje és farka, oroszlán vagy ember keze volt, lecsüngő mellei, oroszlán lábai voltak, áldott állapotú nőre emlékeztető nagy hassal és krokodil gerinccel.

 

Taweret gyakran visel tolldísszel ékesített női parókát, azonban előfordul, hogy napkoronggal és szarvakkal látták el.

 

Ennek az istennőnek a fő vonása a „sa”, ami a védelem jelképe, az ankh, ami az életet szimbolizálja és a lángoló fáklya, amely szétoszlatja a sötétséget és a negatív, ártó erőket.

 

Főként amulettként maradt fenn a szokatlan megjelenési formája több mint kétezer éven keresztül, amit folyamatosan más kultúrák is átvettek a Földközi-tenger vidékén, míg végül be nem vezették Krétán, Minószban, ahol a vizek istennőjeként tisztelték, illetve a núbiai panteonba is bekerült.

 

Taweret istennő kultusza

 

Az ún. „háztartási istenségek” között betöltött nagy népszerűsége ellenére Taweret csupán néhány késői templomban került ábrázolásra, mint védő istenség, akinek nincs saját kultuszhelye.

 

Mindazonáltal Taweret számos ábrázolása túlélte, és sok amuletten, illetve ágyak (különösen szülőágyak) lábain és hátoldalán, valamint ülőhelyeken (amelyek főleg nők számára készültek), különféle fejtámlákon, kozmetikai és más egyéb kis bútorokon is megörökítették már i. e. 3100-tól kezdve.

 

Kultusza a predinasztikus korig nyúlik vissza, vagyis i. e. 3100 előtti időkig, amikor jelentős istennő volt. Később veszített fontosságából és meglepő módon egy démonoktól védő szerepre minősítették vissza, de a Későkortól (kb. i. e. 664-332) ismét népszerű „háztartási/családi” istenséggé lépett elő.

 

Userhetmos halotti könyve. A halott nő Tawerethez imádkozik és Hathor – a szeretet istennője és Nyugat-Thébában a halál istennője – jelenik meg tehén alakjában a nyugati hegyek felől. 19. dinasztia. Credit: Egyptian Museum, Cairo

 

A nők és a gyermekek védelmezőjéhez, valamint a jószerencse hozójához, azaz Bészhez hasonlóan Taweretről is úgy gondolták, hogy ellentmondásos figura, mert egyszerre védelmező és szörnyen démonikus.

 

Meglepő felfedezés Ehnaton fővárosában, El-Amarnában

 

Az el-Amarnában, vagyis Ehnaton egykori fővárosában, a házakban végzett ásatások során rengeteg Taweretet és Bészt ábrázoló amulettet tártak fel, melyek Ehnaton néhány házát díszítették. A Taweretet, Bészt és a mezítelen nőket (valószínűleg a szüléshez kapcsolódva) ábrázoló falfestményeket Deir el-Medinában, Théba nyugati részén fedezték fel.

 

Taweret más víziló istenségek között

 

Nem Taweret az egyetlen vízilóistennő az ókori Egyiptomban. Voltak mások is: Hedjet, Reret és Ipet, akiket főként Théba vidékén tiszteltek, általában nőstény vízilóként ábrázolták, egyenesen a lábain állva, oroszlán lábfejekkel.

 

Egy másik istennő Ammit (a „szívfaló”), egy nőstény démon és egy istennő olyan testtel, amely egy oroszlán és egy víziló keveréke, míg a feje egy krokodiléra emlékeztet. Ammit Maat istennő csarnokában lakott.

 

Az egyiptomi csillagászat szerint Taweret az északi égbolttal állt kapcsolatban és gyakran hivatkoztak rá a „Horizont Asszonyaként”.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2018/07/03/merkhet-an-ancient-egyptian-timekeeping-instrument

 

A cikket írta és szerkesztette: Száraz György

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature