Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

TÉLI EGÉSZSÉGES RECEPTEK

Ezúttal néhány leves- és főzelékreceptet osztanék meg az érdeklődőkkel. Olyanokat, amelyek télvíz idején is könnyen elkészíthetőek és finomak.

Mindenekelőtt felhívnám a figyelmet arra, hogy a levesek attól lesznek egészségesebbek, hogy készítésükhöz egyáltalán nem (vagy csak módjával) használunk lisztet, tejszínt, tejfölt, állati zsiradékot. A leveseket és a főzelékeket rántás és habarás helyett a saját anyagával sűríthetjük, például turmixolással. A tejfölt helyettesíthetjük kefirrel vagy joghurttal, a zsír helyett pedig használhatunk olíva olajat. Ilyen apró praktikus fogásokkal sokat lendíthetünk a leveseinken és a főzelékeinken az egészséges étrend irányába.

 

CSIRKEHÚSLEVES

 

Talán a legfinomabb és a legegészségesebb leves. Kétségtelenül a húsleves a legjobb „gyógyszer” a megfázására és a meghűléses tünetekre. Fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalma legendás. Minden háziasszonynak megvannak a trükkjei, de az alapleves azonos.

 

Hozzávalók

Csirkehús darabok (ki milyet szeret),

Vegyes zöldség: sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, paszternák, karalábé, póréhagyma,

1 fej vörös hagyma,

1 gerezd fokhagyma

Egyéb zöldségfélék ízlés szerint: zöldborsó, kelkáposzta, kelbimbó, gomba, spárga, karfiol,

Petrezselyem zöldje

Fűszerek: só, egész, erős fűszerpaprika, babérlevél, ha kedvelik, egy darab kockacukor sem rontja el

 

Elkészítés

Ha igazán jó levest szeretnénk készíteni, akkor hideg vízbe tegyük fel a húst és csak lassan forraljuk fel. Habozzuk le egy szűrővel. A felaprított vegyes zöldséget forrást követően adjuk hozzá, miként a vörös hagymát és a fokhagymát is. Ezután tegyük bele a fűszereket. Takaréklángon 40-50 percig főzzük, majd mehetnek bele az egyéb zöldségek és a petrezselyem zöldje. Kb. 10-15 perc alatt készre főzzük. A végén a babérlevelet és a petrezselyem zöldjét távolítsuk el. Ízlés szerint adagolva, esetleg cérnametélttel tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

 

ZÖLDSÉGLEVES

 

Hozzávalók

1 vöröshagyma,

1 póréhagyma,

2 szál sárgarépa,

2 zellerszár,

Ízlés szerint babérlevél, zöldfűszer, só, bors

 

Elkészítés

A hagymaféléket felaprítjuk és egy kis olajon megfuttatjuk, megdinszteljük. Majd a többi zöldségfélét feldarabolva hozzáadjuk, felöntjük vízzel. Ízesítjük a fűszerekkel és 30-40 perc alatt készre főzzük. A fűszerezéssel nagyon sokféle irányba elvihetjük a levest. Például ha kakukkfüvet vagy sáfrányt használunk.

Levesünket gazdagíthatjuk gombával, karfiollal, zöldborsóval, fehérrépával stb.

 

 

SÜLT SÜTŐTÖK LEVES

 

Hozzávalók

½ kg sült sütőtök

1tk olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

1 kis vörös hagyma

½ tk őrölt római kömény

¼ tk őrölt szerecsendió

½ L zöldségleves

1 dl joghurt

só, bors

 

Elkészítés

A megsült és héjától megszabadított tököt kockázzuk fel. Fonnyasszuk meg a hagymaféléket az olajban. Dobjuk bele a fűszereket, majd fél perc múlva mehetnek bele a sütő tök darabok. Öntsük fel levessel és forrástól számított 20-25 percig főzzük. Ezután turmixoljuk össze a joghurttal együtt. Nagyon finom és egészséges levest kapunk, amihez csak jó étvágyat lehet kívánni.

 

KELKÁPOSZTA FŐZELÉK

 

Hozzávalók

1 közepes kelkáposzta

4-5 közepes burgonya

1  kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 tk köménymag

1 babérlevél

só, bors

1 ek olívaolaj

½ dl tejföl

 

Elkészítés

A megtisztított burgonyát helyes kis kockákra, a kelkáposzta leveleit 1 centis csíkokra daraboljuk fel. Futtassuk meg a felaprított hagymákat az olajban. Majd adjuk hozzá a burgonyakockákat és öntsük fel vízzel. Tegyük bele a fűszereket. Amikor a burgonya félig megpuhult, mehetnek bele a kelkáposztacsíkok. A végén tejföllel dúsítsuk.

 

 

DHAL VÖRÖS LENCSÉBŐL

Ha még nem próbáltad, akkor rajta!

 

A dhal vagy dal egy dél indiai specialitás, amely legtöbbször lencséből készül. Ehhez azt kell tudni, hogy Indiában 50 fajta lencsefajta létezik, ha nem több. Nem éppen lencsefőzelék, de annak valami távoli rokona.

 

Hozzávalók

20 dkg vörös lencse

1 l víz

4 cm friss gyömbér

0.5  tk őrölt kurkuma

0.5  tk só

3 ek olaj

2 gerezd fokhagyma,

1 közepes vöröshagyma,

1 tk római köménymag

1 tk őrölt koriander

negyed kávéskanál chili por

1 ek friss koriander (díszítéshez)

 

Elkészítés

Tegyük fel a lencsét főni. Amikor felforrt, adjuk hozzá a sót, a kurkumát és a kettévágott gyömbért. Főzzük 50-60 percig. Amikor megfőtt, távolítsuk el a gyömbért.

Egy másik lábasban pirítsuk meg a felaprított hagymákat az olajban és adjuk hozzá a római köményt, a koriandert és a chilit. Így pirítsuk tovább 1-2 percig, de nem szabad odaégetni. Ezt a finom, illatos rántást keverjük a lencséhez. És ekkor szórjuk meg a felaprított korianderlevelekkel. Önmagában, vagy köretként is kitűnő.

Jó étvágyat!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..