Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Terence McKenna hipotézise

Ez az úriember a fraktálszámítások felől közelítette meg az emberi civilizáció történelemét, illetve 2012 témáját. 1975-ben jelent meg a testvérével közösen írt könyve a Láthatatlan táj: elme, hallucinogének és a I Csing címmel. Akkor még nem sejtette, hogy módszere milyen zseniálisan fogja beazonosítani történelmünk fordulópontjait. A változások hullámai pedig 2012 végén fognak tetőzni.

 

McKenna a későbbi évtizedekben tovább tökéletesítette elméletét, amelyben a nélkül beszélt 2012-ről, hogy előbb a maja naptárt megismerte volna. Az eredetileg etnobotanikus, amúgy filozófus, kutató, író és előadó McKenna a ’90-es években azzal a teóriával rukkolt elő Időhullám: Nulla pont című művében, hogy 2012 előtt egy gyorsuló technikai fejlődés fog bekövetkezni. (A szervezett etnobotanikai, azaz népi növényismereti kutatások az ősi kultúrák – például India, Kína, Peru területén – alakultak ki. Fogalma manapság egyre inkább kibővül az ökológiai gondolkodás dimenzióival.) McKenna kutatásokra alapozott elmélete a történelem ismétlődő mintázatain alapult. Az ismétlődéseket a I Csing 64 hexagramjával határozta meg. Minden hexagram hat vonalból áll.

 

Tegyünk egy kis kitérőt annak megértése céljából, hogy mi a I Csing. A Ji csing (vagy Ji king I Csing) a Változások könyve, amely az ókori Kína öt nagy szent könyvének egyike. Korát legalább ötezer évesre becsülik. Filozófiai és bölcseleti értéke vitathatatlan, ennek ellenére – vagy éppen ezért – Európában csak a 19. században jelent meg a tudományos életben. Alapjában véve életvezetési és jövendölési célzattal forgatták. Ez az egyetlen olyan könyv, amelyről tudható, hogy biztosan túlélte a kínai történelem minden viharos korszakát.

 

A I Csing a természeti törvények felismerésén keresztül vezeti rá olvasóját a világegyetem működésére, az élettel való harmóniára, valamint a helyes gondolkodásra. A I Csing rendszere szimbólumok felhasználásával magyarázza meg az emberben és a világban zajló folyamatok összefüggéseit.

 

Visszatérve McKennához, a 64 hexagramot összekapcsolta a legismertebb fraktállal, a Mandelbrot halmazzal, majd az emberi történelem egyes eseményeivel. McKenna írt egy szoftverprogramot az időhullám hipotézisének matematikai elemzésére. Így született meg korunk időhulláma, amely 2012. december 21-ére vetítve végtelen újdonságot, azaz változást prognosztizál. De nem csak 2012 téli napfordulója, hanem számos történelmi esemény megfigyelhető ezen a hullámon. Ilyen például a II. világháború. Akár hiszünk, akár nem ebben a hipotézisben, 2012. december 21-re a változások gyorsulása eléri a maximumát.

Erre pedig McKenna magyarázata a következő: azon a napon egy dimenziókapu fog nyílni és az emberiség egy másik dimenzióba kerül át, visszatérünk a kezdetekhez abban az értelemben, hogy a természettel alkotott ősi egységünket nyerjük vissza.

 

Véleményem szerint a dimenzióváltást sokféleképpen lehet értelmeznünk, nem feltétlenül csak a fizikai testünk eltűnését érthetjük alatta. Sokkal inkább a tudati felemelkedés lehetőségét tudom elképzelni, megsejteni ebben a teóriában, ahol például a halálra nem végérvényesen gondolunk, ahol az ember nem a természet vírusa, s a másik embertársának az ellenfele, ahol a béke ideája a normális és a mindenek feletti vezérlő életelv, ahol a transzcendens tudatosság adja a tudást és nem a hiedelem- és a babonavilág. Ha mindezt elhozza a következő evolúciós Omega-pont az emberiség életében, akkor van érdeke és értelme a változásoknak.

 

Boldog napot!  

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..