Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tévedni emberi dolog

A tudásban egyre gazdagodó emberek sokszor presztízskérdést csinálnak abból, hogy kinek van igaza, és hogy mennyire van az embernek igaza. A valódi tudók nem lesznek rosszul attól, ha feltevéseikről kiderül, hogy tévedtek, mert számukra az is a tanulásról szól. Tanuljunk meg tévedni és engedjük el a tévedéssel járó rossz érzéseinket, ugyanis feleslegesek!  Ez aztán a tévedések vígjátéka! 

 

Ezúttal csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy tudni kell tévedni. Nem szabadna mellre szívnunk, ha a tévedéseinkkel szembesítenek minket. Társadalmunkban nem számít sikkes dolognak tévedni, pláne őszintén és azonnal bevallani, ha hibáztunk, pedig rengeteg felesleges sérelemtől és sérüléstől kímélnénk meg magunkat és egymást, ha nemes egyszerűséggel csak annyit mondanánk: ez van és tanultam az esetből.

A legokosabbnak tartott emberek is gyakorta tévedtek. Simon Newcombé alig pár héttel a Wright testvérek repülése előtt fennen hangoztatta, hogy a levegőnél nehezebb szerkezettel lehetetlenség a levegőbe emelkedni. Tévedett.

Albert Einstein nem hitte el, hogy a világegyetem tágul. Addig-addig erőltette és formálta az elméletét, mígnem bevezetett egy kozmológiai állandót azért, hogy kiiktassa a tágulást. Pár évvel később bebizonyították, hogy az Univerzum tágul, így Einstein tévedett. Utólagosan a géniusz élete legnagyobb tudományos tévedésének tartotta ezt.

Rutherford az atommag átalakulásait vizsgálta behatóan és ennek alapján egész életében meg volt győződve arról, hogy a magenergia sohasem lesz hasznosítható. Nem sokkal halála után felismerték a maghasadás titkait.

 

Az egyik legnagyobb kémikus, Ostwald, teljes mértékben elvetette az atomelméletet. Minden, az atomokról és a molekulákról szóló elképzelést csak teoretikusan közelített meg, de egyáltalán nem tartotta azokat valóságosnak. Ő azon az állásponton volt, hogy csak és kizárólag az energia létezik. Ostwald a monizmusban hitt. Planck erről így vélekedett: „…az Energizmus máig  semmit, abszolúte semmit sem produkált a pozitív  eredmények terén.” Ostwald később belátta, hogy meg kell változtatnia a véleményét.

Michael Stifel német prédikátor és matematikus volt. Tudósként az exponenciális egyenletekkel foglalkozott. Nevéhez fűződik, hogy kiszámította a világvége pontos időpontját: a prófécia 1533. október 18-ára tette az apokalipszist, ami természetszerűleg nem következett be. Ennek egyrészt az lett a következménye, hogy hívei nagyot csalódtak benne, másrészt a számmisztikusnak egy időre börtönbe kellett vonulniuk, hogy számítási módszereik helyességéről elmélkedjen.

Az sem akármilyen tévedés volt, hogy egyes ókori népek szentül hittek abban, hogy a Föld korong alakú és lapos, avagy esetenként négyzetes, az égbolt pedig kupolaként borul fölé. Erre még a Biblia is utalt. A görögök közül viszont már többen rájöttek, hogy a Föld gömb alakú.

A tudományban sok elmélet született már, amely azt próbálta kiszűrni, hogy a sokféle lehetőség közül, melyik a legvalószínűbb. Ilyen volt például az ún. Occam-elv, ami azt jelenti, hogy az adott jelenséggel kapcsolatban mindig a legegyszerűbb, a legkevesebb feltételezéssel bíró magyarázatot kell elfogadni.

Mi ebből a tanulság? Az egész történelmünk és fejlődéstörténetünk a tévedésekről is szól, nem csak a sikerekről. Tanuljuk meg elengedni a tévedéseinkkel együtt járó makacsságunkat, ne legyen bűntudatunk, ne sértődjünk meg és ne ragaszkodjunk az igazunkhoz görcsösen. Ugyanakkor hagyjunk másokat is tévedni, ne erőltessük másokra a saját jó tanácsainkat, mert nem tudhatjuk, hogy kinek mi az útja. Idővel úgysem a tévedéseikért fognak ránk emlékezni, hanem a tetteinkért, amelyekhez a tévedéseinken keresztül vezetett az út.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..