Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Toérisz csillagkép

Toériszcsillagkép1Thoérisz, Ta-weret vagy Toérisz a csecsemők és a terhes anyák, a szülés és a szoptatás védőistene. Nevének jelentése: „a nagy (istennő)”. Ő az a kozmikus istenség, aki távol tartja a gonosz démonokat a születésnél. Amit a denderai zodiákusnál még nem sikerült beazonosítaniuk a tudósoknak, azt mi most megtesszük. Toérisz csillagképének alakja volt az a különleges lény a sarkkörüli, vagyis a pusztulást nem ismerő csillagok közül, akit így jellemeztem: vízilófejű, állapotos nő oroszlánlábakkal és krokodilfarokkal.

Toériszt úgy ábrázolják, hogy két védőerővel bíró mágikus hurokra támaszkodik.

 

A vízilóistennő egy igencsak furcsa, bonyolult jellemet takar. Kezében gyakran tartja a „za” (védelem) hieroglifáját. Szimbóluma, a víziló, egyike a Szétheet megtestesítő állatoknak, ugyanakkor ez nehezen egyeztethető össze az istennő pozitív, védő aspektusaival. A papság ezt úgy oldotta fel, hogy megalkották az Ozirisz-mítosz egy újabb variációját, mely szerint Toérisz eredetileg Széth kedvese, aki átáll Hórusz oldalára. Hórusz pedig megöli az istennőt üldöző kígyót.

 

Toériszcsillagkép2A vízilókultusz emlékét őrzi egy Thébában felállított szobor, mely Nitókrisz főpapnő vagyonának megóvására rendeltetett. S bár ebből a példából is látszik, mily magas körökben is fohászkodtak az istennőhöz, mégsem illesztették bele egyetlen nagy teológiai rendszerbe sem. Mi lehetett ennek az oka?

Talán a nevében keresendő a válasz erre a kérdésre. Toérisz egyiptomi neve Ta-Weret (A Nagy), ami egy démoncsoportra utal, tudniillik, a weretekre. Ebből több kutató arra következtet, hogy Toérisz rokonságban állhat a mindenhol jelen lévő démonokkal. Főként az Újbirodalom óta tartotta magát ez a nézet. Azonban felhívom a figyelmet, hogy a démon (daimon) nem azonos a dekánnal, illetve a méltóságteljes Toérisz istennővel. Mellesleg azért sem hangolható össze Toérisz a démoni mivolttal, mert amulettjei éppen a gonosz erők elhárítására hivatottak.

 

Toériszcsillagkép3Toérisz szerepköréhez tartozott, hogy biztosítja az újszülöttek lelkének megérkezését és a testbe történő befészkelődését. Ezt a lélekfajtát Egyiptomban KA-léleknek nevezték. Ez az ember valódi önvalója, a Felső Lélekből leszülető lélekszikra, amely a tiszta, őseredeti személyazonosságunkat hordozza. A Ka fejlődik a Földön úgy, hogy összegyűjti és szállítja a megtapasztalásokat a Felső Lélek számára. Ez az ember isteni összetevői közül az egyik leglényegesebb és legnemesebb. Jellegzetessége, hogy elpusztíthatatlan és halhatatlan éppen úgy, ahogy Toérisz csillagképe is ezt hivatott kifejezni. A lélekszikra valóban eltávozik a halált követően, ugyanis visszaolvad a Felső Lélekbe, képletesen kifejezve, visszatér Toérisz világába, aki beültette őt az emberbe. Ily módon érhető a halottkultuszban játszott szerepe, amikor képletesen ő fogadta az eltávozott lelket a túlvilág bejáratánál.

 

A gyermeküket váró nők Toérisz istennő oltalma alatt álltak. Az egyiptomiak külön kis szülőkunyhót emeltek, amikor közelgett a szülés ideje. A Késői Korban ezek változatai a mammiszik, az istennők szülőházai.

Toériszcsillagkép4A szülés téglákon történt. Ezeket a téglákat a teljes élet szimbólumainak tekintették. A vallás szerint Thot ezekre a bizonyos téglákra írta fel az emberek sorsát. Sőt mi több, a szülőtégla a túlvilágra is elkísérte a lelket és sokszor megjelenik a túlvilági ítélet képén a bírák előtt, mint a sors megtestesítője.

 

Külön hangsúlyt érdemel Toérisz bajelhárító és démonűző, védelmező státusza. Amulettjei, szobrai elüldözték a rossz, gonosz szellemeket. Az egyiptomi nők előszeretettel viseltek Toériszt ábrázoló ékszereket, mert nem csak a rosszindulatú szellemeket tartotta távol, hanem a szoptatós anyáknak tejbőséget okozott.

 

Hatásköre sokrétű, például a Késői Korban a 36 csillagkép úrnőjeként is tisztelték, illetőleg Toériszt tartották a tiszta vizek pártfogójának Gebel esz-Szilszile környékén.

Kultuszának központja eredetileg Théba volt, de mint sokoldalúsága is bizonyítja, tisztelete egész Egyiptomban elterjedt. Thébában Ozirisz anyjaként tisztelték őt. Gyakori motívum volt bútorzaton, gyógyító köveken és mágikus papiruszokon, valamint amuletteken.

A házi szentélyeken Bész isten társaságában Toériszt tisztelték, mint a termékenység forrását. Toérisz társadalmi rangtól függetlenül minden nő mellett ott állt, aki gyermekáldásra vágyott, vagy meddőségben szenvedett, ezzel mintegy népi istennővé lépett elő.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..