Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tollan, a rejtélyekkel övezett tolték nép ősi fővárosa

A klasszikus periódus záróakkordja felé (miután Kr.u. 700 környékén Teotihuacan hatalmas városának bealkonyult) bennszülött betolakodók különböző hullámai vándoroltak északról Közép-Amerikába.

 

A számos efféle csoportból a legfontosabbnak a tolték nép számított. Úgy tartják, hogy a sivatagokból jöttek északra, de a valódi eredetük homályba burkolózik.

 

Tollan városa – jelenleg a Tula névre hallgat – a legendás tolték főváros, számos hódítás utáni forrásban említésre kerül, így többek között a Sahagún-ban (Új-Spanyolország egyetemes történelmében), valamint a kódexekként ismert bennszülött dokumentumokban is.

 

 

http://nirvanapeace.com/

http://www.georgeunderwood.com/

 

Az aztékok úgy mesélték, hogy a korai spanyol misszionáriusok Tollan-nak nevezték el azt a város, ahol egykoron a toltékok éltek.

 

Az aztékok írott forrásainak és legendáinak a vizsgálata kiderítette, hogy ők egyértelműen tudtak Teotihuacanról, egy másik pompás lerombolt városról, illetve ezt nem tekintették a toltékok fővárosának.

 

Amikor erről a témáról faggatták őket, egy másik ősi város helyét jelölték meg, amely Tenochtitlan-tól (ma Mexikóváros), a saját fővárosuktól messze északnyugatra terült el.

 

A tolték egy nahuatl nyelvet beszélő nép volt, s nevüknek többféle jelentése van, például „városlakó”, „művelt ember” és a „nád népe”, ami városközpontjukból, Tollan-ból ered, melynek jelentése: „a nád helye”.

 

http://s66.photobucket.com/

 

A legenda szerint Tollan-t egy Quetzalcoatl (Szárnyas Kígyó) nevű mitologikus alak alapította, aki egy olyan ősi istenség volt, akit a toltékok a korábbi műveltségektől vettek át és a Vénusz isteneként imádtak.

 

 

Fénykorában Tollan-nak nagyjából 50 000 lakója volt, akik gátak és csatornák segítségével mezőgazdasági tevékenységet folytattak, s a várost kereskedők látogatták, akik olyan értékes árukat hoztak Chiapas-ból és Guatemalából, mint amilyen a kakaóbab, a nemesfémek, a jaguárbőr, a jáde és a kerámiaáru.

 

 

A bennszülött történészek és a spanyol krónikások gyakran emlegették a Quetzalcoatl-nak nevezett személyt, akinek a neve csodálatos vagy szárnyas kígyót jelent.

 

A mítoszok Tollan papkirályaként írják le őt, aki sohasem kívánt emberáldozatot, csakis kígyókat, madarakat és pillangókat. Egy legenda szerint, Tezcatlipoca (az éjszakai égbolt istene), a rivális tolték istenség űzte ki Quetzalcoatl-t és híveit Tollanból úgy Kr.u. 1000 körül.

 

 

Quetzalcoatl az „isteni víz” (az Atlanti-óceán) partjáig vándorolt, ahol egy kígyókból álló tutajra szállt és eltűnt a keleti látóhatáron.

 

A közép-amerikai írásos beszámolók, mint például a „Napok legendája”, szintén megemlíti, hogy Quetzalcoatl megközelítőleg ez idő tájt (Kr.u. 948-ban) vette az irányt a rejtélyes kelet felé.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/foerstertoltec.php#ixzz3JKM5hdnd

 

Fordította: Száraz György 

 

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..