Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Történelmi rejtélyek: az ókoriak Amerikában

Ezernégyszázkilencvenkettő,

Kolumbusz a kék óceán habjait szelte…

 

Sokan akkor ismerik meg ezt a rímet, amely egy hosszabb történelmi vers részlete, amikor az iskolában megtanítják, hogy Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát. Bár semmit sem lehet elvitatni Kolumbusz vakmerő hajóútjától, minden bizonnyal nem ő volt az első, aki megérkezett Amerika partjaihoz.

Mindenekelőtt már voltak ott emberek – sok amerikai őslakos nemzet lakott ott, akik később Észak- és Dél-Amerika, valamint a Karib-szigetek lakóiként váltak ismertté. Utóbbi térség volt az, ahol Kolumbusz partot ért. Valószínűleg még csak nem is Kolumbusz volt az első „fehér ember”, aki ezt tette. Egészen jól dokumentált, hogy az izlandi Leif Eriksson (Leif Ericsson) sikeresen elhajózott Észak-Amerikáig az 1000-es évben – majdnem 500 évvel Kolumbusz utazása előtt.

 

Valójában egyre nagyobb mennyiségben kerülnek elő arra utaló bizonyítékok, hogy sok minden teljesen téves lehet abból, amit az ősapáink (elődeink) általi felderítő utak és „felfedezések” jól ismert emberi történelméről nekünk tanítottak. Megcáfolhatatlan bizonyítékok vannak arra nézve, hogy az ősi civilizációk azokon a helyeken hagytak hátra nyomokat, ahol a hagyományosan elfogadott történelem szerint sohasem járhattak. Íme, egy áttekintés néhány esetről a leginkább figyelemre méltók és a leglenyűgözőbbek közül.

 

GÖRÖGÖK ÉS RÓMAIAK AZ ÚJ VILÁGBAN

 

ÉRMÉK

 

Római érméket találtak Venezuelában és Maine-ben.

Római érméket fedeztek fel Texasban a Round Rock-nál található indián mound (szent halom) lábánál.

A mound keletkezését a Kr.u. 800 körüli időkre datálják.

1957-ben Phenix City-ben (Alabama) egy kisfiú egy Szirakuzából (Syracusae, Szicília) származó érmét talált a mezőn, amely Kr.e. 490-ből való.

Az Oklahomai Heavener városában 1976-ban egy másik oda nem illő érmét találtak. A szakértők bronz négydrachmás érmeként azonosították, amelyet eredetileg Antióchiában (Szíria) vertek Kr.u. 63-ban és Néró császár profilját viseli magán.

1882-ben egy az Illinois állambeli Cass County-ból származó farmer egy olyan bronz érmére tett szert, amelyről később megállapítást nyert, hogy IV. Antiochus érméje, aki Kr.e. 175-164. között uralkodott  királyként Szíriában, s akiről a Biblia is említést tesz.

 

www.kensingtonrunestone.us

 

FAZEKASSÁG

 

Olyan római fazekasárut ástak ki a földből Mexikóban, amely – a stílusa alapján – a Kr.u. 2. századra datálható.

 

FELIRATOK

 

1966-ban egy Manfred Metcalf nevű férfi megbotlott egy kőben Georgia megyében, amin egy olyan felirat állt, amely nagyon hasonlított a Kréta szigetéről származó ősi íráshoz, melyet „krétai Lineáris A és B írásnak” hívnak.

Az 1900-as évek elején, Bernardo da Silva Ramos, egy brazil gumi-csapoló, épp az amazóniai dzsungelben dolgozott, amikor olyan hatalmas sziklákra bukkant, amelyeken több mint 2000 ősi írás szerepelt az „ősi világról”.

Rio de Janeiro közelében egy 3000 láb magas függőleges sziklafalon ez a felirat olvasható: „Tyre, Phoenicia, Badezir, Firstborn of Jethbaal…” (Türosz, Főnícia…). Kr.u. 9.sz. közepére datálják.

Lefordítottak egy a brazil Parahyba közelében található, Föníciáról szóló feliratot, amelynek egy része így hangzik: „Mi Kánaán fiai vagyunk, akik a királyi városból, Szidónból származnak. A kereskedelem erre a távoli partra, a hegyek földjére vetett el minket. Feláldoztunk egy fiatalt a magasztos isteneknek és istennőknek hatalmas királyunk, Hiram 19. évében. Ezion-Geberből keltünk útra a Vörös-tenger felé, tíz hajóval utaztunk. Két évet töltöttünk együtt a tengeren a Ham-hoz (Afrika) tartozó vidék közelében, de egy vihar szétválasztott bennünket (szó szerint elválasztott „Baal kezétől”) és többé már nem találkoztunk a társainkkal. Így ide jöttünk – 12 férfi és 3 nő – egy … partra, amelyet én, a flottaparancsnok, vontam ellenőrzésem alá. Azonban szerencsés módon kegyeikbe fogadtak bennünket az istenek és az istennők!”

 

A Kensington Runestone (Kensington-i rúnakő), amit Minnesota-i Kensingtonban fedeztek fel 1898-ban, egy olyan írást tartalmaz, amely a ma Észak-Amerikaként ismert terület belső vidékeit megcélzó norvég expedíciót ecseteli. Úgy becsülik, hogy a felfedező útra az 1300-s években került sor.

1980-ban a Salt Lake City-ben található Hogle Állatkertből P.M. Leonard és J.L. Glenn egy Coloradóban előkerült szikladarabot látogatott meg, amely „speciális jelekkel” írt feliratáról volt híres. Leonard és Glenn úgy vélte, hogy ezek ékes példái a Consainne Ogam-írásnak, ami egy olyan írásmód, melyet az ősi keltáknak tulajdonítanak. A számos felirat közül egy fordítása a következő: „Útiterv kalauz: nyugaton található a határváros, ahol határjelölőként álló kövek merednek.”

Egy kerek, ököl nagyságú kőre bukkantak az 1890-es évek első felében egy Nashville (Tennessee) közeli temetőben. A homlokzatán egy líbiainak tartott, az i.e. 100-nál korábbi szimbólumokkal írt felirat található. A fordítása a következő: „A gyarmatosítók megfogadták, hogy megváltanak.”

 

KÉPEK

 

Egy tapasztalt botanikus egy ősi freskón olyan növényeket azonosított, mint az ananász és egy speciális tökfajta – mindkettő Amerikában őshonos. Mégis a freskó a római Pompeii-ben található.

 

SZOBROK

 

1933-ban a mexikói Calixtlahuaca egyik sírjában José García Payón régész egy kis, faragott fejet fedezett fel, amelynek „külföldi” vonásai voltak egy érintetlen temetkezési helyen. Ezt később Robert Heine-Geldern antropológus „kétségbevonhatatlanul” hellén-római képzőművészeti iskola tagjaként azonosította és „Kr.e. 200. körülire” datálta.

 

ÉPÜLETEK

 

Sok épület tarkítja New England vidékét és a legtöbb archeológus ragaszkodik ahhoz, hogy minden burgonyapincét réges-régen farmerek alakítottak ki. Mások azzal érvelnek, hogy bonyolultak ahhoz, hogy közönséges dolgokra használták volna őket. Az egyik, amit a Massachusetts-i Upton hegyoldalába vájtak, olyan tökéletes falkiszögellésekkel rendelkezik, amelyet ír és ibériai kamrákról mintáztak. Az elmélet szerint i.sz. 700 körül valóban európaiak építhették – jóval Leif Eriksson utazása előtt.

 

HAJÓK

 

1886-ban a texasi Galveston-öbölben egy hajóroncs maradványait fedezték fel. A szerkezete tipikusan római.

 

JÁTÉKOK

 

Egy fából és viaszból készült babát fedeztek fel egy „áldozó kút” mélyén a mexikói Chichén Itzában, amin római írás szerepel.

 

SÍROK

 

A Palenque-i maja romok közül egy olyan kőszarkofág került elő, amelyen nagyon sok az ősi föníciai stíluselem.

 

http://www.bibliotecapleyades.net/

 

A TÁVOLRA UTAZÓ EGYIPTOMIAK

 

SZOBROK

 

1914-ben, M.A. Gonzales régész éppen néhány maja romot ásott ki a mexikói Acajutla városában, amikor legnagyobb meglepetésére két egyértelműen egyiptomi szobrot fedezett fel. Egy férfi és egy nő szobor volt, melyeken a vésetek ősi egyiptomi ruhákat és kartusokat mintáztak. Úgy vélték, hogy ezek Íziszt és Oziriszt ábrázolják.

 

FELIRATOK

 

Ősi egyiptomi hieroglifákat fedeztek fel az ausztrál Új-Dél-Wales szövetségi államban. Az 1900-as évek elejétől kezdve ismerik a Sydney-től északra fekvő Hunter Valley nemzeti parkerdőben található sziklaszirt véseteit. A több mint 250 véset az egyiptomi istenekre és szimbólumokra hasonlít, közéjük tartozik egy életnagyságú Anubisz istent ábrázoló faragás is. A hieroglifek azoknak a felfedezőknek a történetét mesélik el, akik hajótörést szenvedtek egy idegen és ellenséges földön, valamint a királyi vezér, „Lord Djes-eb” idő előtti halálát. Ezen információ alapján a tudósok képesek voltak az utazást valamikorra Kr.e. 1779-2748 közé keltezni.

 

KÖVÜLETEK

 

1982-ben az egyiptomi Siwa-oázis közelében levő Fajjúmnál ásatásokat végző régészek kenguruk és ausztráliai erszényesek kövületeit fedezték fel.

 

NYELV

 

Meglepő hasonlatosságok vannak az ősi egyiptomi nyelvek és azon amerikai őslakosok nyelvei között, akik a Louisiana környékén laktak Krisztus idejében. B. Fell az Epigráfiai Társaságtól, azt állította, hogy az Atakapas nyelv és kisebb mértékben a Tunica és a Chitimacha törzsek nyelve rokonságot mutat a Nílus-völgyi nyelvekkel, amelyek éppen olyan szavakat foglalnak magukba, amelyek alapján az emberek valaha kapcsolatban álltak 2000 évvel ezelőtti egyiptomi kereskedő társaságokkal.

 

LELETEK, MŰALKOTÁSOK

 

Az Új-Dél-Wales-i Pentrith melletti Neapean folyó közelében egy ónixból faragott szkarabeusz bogár – egy jól ismert egyiptomi szimbólum – került elő a föld alól. Egy másikat az ausztráliai Queenslandben találtak.

 

SÍRHELYEK

 

A Phoenix Gazette 1909. április 5-i kiadása a főoldalán leközölt egy cikket egy Grand Canyon-beli egyiptomi sír felfedezéséről és feltárásáról, melyet nem más, mint a Smithsonian Intézet végzett. A Smithsonian azóta tagadja, hogy tudomása lenne bárminemű feltárásról.

 

http://spidersweb.mindseyepro.net/

 

 

IZRAEL SZÓRVÁNYOS TÖRZSEI

 

 

FELIRATOK

 

1889-ben a Smithsonian-nek a Mound Vizsgálat projektje feltárt egy őskori sírdombban lévő követ kelet Tennessee-ben, amelyre óhéber szöveget véstek. A The Bat Creek Stone-ként ismert kő szövegét a szakértők óhéberként azonosították és az i.sz. 1-2. századból valónak datálták. Néhány betű kisilabizálható: „Judeáért”.

A Tízparancsolat rövidített változatát találták meg egy leomlott szikla lapos felszínébe faragva az Új-Mexikói Los Lunas közeli Hidden Mountain oldalában. The Los Lunas Inscription-ként is ismert kő nyelve héber és a szövegét egy kevés görög betűvel kevert, óhéber ábécével írták.

 

LELETEK, MŰALKOTÁSOK

 

1860 júniusában, David Wyrick olyan leletre bukkant az ohiói Newark közelében található zárókő általános mintájában, ami négy ősi héber feliratot leplezett le: „a Szentek Szentje”, „a Föld Királya”, „Isten Törvénye” és „Isten Igéje”.

Ugyanazon év novemberében Wyrick egy feliratos követ fedezett fel egy temetkezési sírdombban 10 mérföldre az ohiói Newarktól délre.  A minden oldalán írásos kő a Tízparancsolat tömörített változatát tartalmazta, mely a kivonulás utáni szögletes héber betűk egy sajátságos formájával íródott. Az elülső részén levő köpenyes, szakállas alakot Mózessel azonosították a fejét legyezőszerűen körbe ölelő betűk segítségével.

 

AZ ÁZSIAIAK ÉS A NYUGATI PART

 

BESZÁMOLÓK

 

Az indiai hagyományok sok olyan „házról” számolnak be, amelyeket a Pacific (Csendes-óceáni) vizeken láttak. Elképzelhető, hogy Ázsiából érkezett hajók lehettek?

A kínai történelem megemlékezik egy magával ragadó, hajóútról szóló elbeszélésről, amely „Fusang” földjét célozta meg.

A hajdani spanyol iratok keleti hajókról számolnak be Mexikó partjainál 1576-ban.

 

ÉRMÉK

 

1882 nyarán egy bányász 30 kínai érmét fedezett fel 25 lábbal a felszín alatt British Columbiában.

A megvizsgált érmék stílusát Kr.e. 2637. körül Huungt császár találta ki.

 

LELETEK, MŰALKOTÁSOK

 

Japán felfedezők és kereskedők acélpengéket hagytak Alaszkában és jellegzetes fazekasárut Ecuadorban.

Kalifornia partjai mentén folyó víz alatti feltárások kőből készült leleteket hoztak napvilágra, amelyek horgonyoknak és horgászzsinór súlyoknak tűnnek. A kő stílusa és típusa kínai eredetre utal.

 

ÉPÍTMÉNYEK

 

Kalifornia East Bay Walls-t, a San Franciscoi-öböl keleti részében található régi alacsony sziklafalakat már régóta rejtély övezi. Senki sem tudja, hogy kik, kinek és miért építették. 1904-ben Dr. Fryer, U.C. Berkeley keleti nyelvek professzora, bejelentette, hogy „Ez vitathatatlanul a mongolok munkája… a kínaiaknak természetesen szokásuk volt fallal körbekeríteni magukat, miképpen minden városukkal is ezt tették Kínában”.

 

Forrás: http://paranormal.about.com/

 

Szerző: Stephen Wagner

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..