Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Új óriási geoglifát találtak a Nazca-vonalaknál egy kardszárnyú delfinről, rejtélyes szimbólumokkal és trófeafejjel

Sok rejtélyes ősi geoglifa található Nazca-sivatagban, Peru déli részén. Közel 200 négyzetmérföldön terülnek el a sivatagos fennsíkon a legendás Nazca-vonalak, melyek az archeológusok és a történészek nagy érdeklődésére egyaránt számot tartanak. Eme ábrák közül néhány világosan csak több száz láb magasságból látható.

 

Az orka, avagy kardszárnyű delfin Peru déli részén található. Image credit: German Archaeological Institute 

 

A több száz, különféle alakos rajz óriási geometriai formái az óriáspóktól a hatalmas majomig terjednek, mely utóbbi kb. kettő és fél focipályát tesz ki.

 

Még mindig vita tárgyát képezi, milyen céllal is készültek a Nazca-vonalak.

 

A rengeteg kutatás dacára még mindig sok mindent nem tudunk a rejtélyes ábrákról és a Nazca-vonalak céljáról.

 

A régészek most egy újabb geoglifát (földbe vésett ábrát) fedeztek fel. Ez egy hatalmas orka, melyről néhányan azt gondolják, hogy ez a hatalmas gyilkos bálna lehet a legrégibb kép, amit valaha ezen a lelőhelyen találtak.

 

A kutatás 2013-ban indult el, amikor a tudósok úgy vélték, hogy egy tengeri lényt ábrázoló hatalmas képet találtak meg nagyjából 250 kilométerre Limától.

 

Évekkel az analízist, a restaurációs munkát és a vitát követően a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a geoglifa voltaképpen egy orca.

 

Az orka-geogligát Nazcaban fedezték fel újra. Image credit:Johny Isla Cuadrado/La Republica

 

A rajz úgy 200 láb (61 méter) hosszú. Durván 1500 másik ábra van a térségben, amelyek legtöbbje a Kr.e. 200 és Kr.u. 600. között készült. Ráadásul, mivel lehetséges, hogy az orka még régibb, ez számos lényeges kérdést is felvet: Miért ábrázoltak a perui sivatag közepén egy tengeri emlőst?

A geoglifa rejtélyes jelképeket is tartalmaz, illetve egy olyan „trófeafejet”, aminek talán az a jelentősége a régészek elmélete szerint, hogy vallási céllal készült a kép.

 

Az érdekes orka geoglifán végzett vizsgálatok feltárták, hogy a kép részeit negatív domborműkét készítették el, ami azt jelzi, hogy a szabadon hagyott területek alkotják a tényleges vonalakat, nem pedig a felhalmozott kövek. Ez a stílus az idősebb Nazca geoglifákra utal.

 

A kolibri rajza. Nazca. Image credit: Flickr User Procsilas

 

Az orka geoglifán végzett talajvizsgálatok szerint az Kr.e. 200-ban készülhetett. A tudósok úgy okoskodnak, hogy az orka geoglifa kialakításában nem csak a Nazca-kultúra, hanem a Paracas-kultúra is részt vett, mely utóbbi egy különálló, még ősibb műveltség.

 

A paracasok olyan stílusú geoglifákat alkottak úgy Kr.e. 800. és Kr.e. 200. között.

 

„Talán a Nazca-korszak legidősebb geoglifája” – mondta volt a német Welt című lapnak Markus Reindel a KAAK régésze és a Nazca-Palpa-projekt vezetője. told the German newspaper Welt

Eme érdekes felfedezés és tanulmány mögött a Commission for Archaeology of Non-European Cultures (KAAK) of the German Archaeological Institute kutatói állnak, akik együttműködnek a projekt keretében más partnerekkel, akik közé az Instituto Andino de Estudios Arqueológicos (INDEA) tagjai is beletartoznak.

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.ancientpages.com/2017/11/18/new-giant-geoglyph-orca-mysterious-symbols-trophy-head-found-nazca-lines/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..