Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Új tanulmány: a meditáció gyorsan módosítja a géneket és molekulaváltozásokat idéz elő

Ha Ön egy meditáló ember, akkor a Psychoneuroendocrinology-ban publikált új tanulmány eredményei valószínűleg nem fognak meglepetést okozni. Azonban, néhány tudós szerint az a kinyilatkoztatás, miszerint a meditáció valóban molekuláris változásokat idéz elő, úttörő.

 

http://motheringmother.com/

 

A Wisconsin-Madison Egyetem és a spanyolországi Barcelonai Biomedical Kutatóintézet kutatói úgy találták, hogy azok az alanyok, akik egy nyolcórás intenzív éberség meditációban vettek részt, jelentős molekuláris változásokat mutattak.

 

A tapasztalt meditálók csoportja nyolcórás meditációs napot töltött el teljesen tudatosan, míg a kontrollcsoport csendben, de nem meditálva töltött el egy napot. A meditáló csoport genetikai változáson ment keresztül, beleértve például a RIPK2 and COX2 gyulladást okozó gének szintjének csökkenését, illetve gyorsabb regenerálódást mutatott a stresszes helyzetek után.

 

A Medical News Today közölte:

 

„Az a nagyság, amire néhány gént leszabályoztak, a gyorsabb kortizol-helyreállítással áll kapcsolatban a szociális tesztek szerint, ahol a résztvevőket kihívások elé állítják, mint például hogy rögtönzött beszédet kell tartaniuk vagy közönség előtt kell fejben számolniuk.”

 

Más szavakkal, a meditáció segítette a részvevőket abban, hogy nyomás alatt is higgadtak maradjanak.

 

„A HDAC-k (hiszton deacetiláz) és a gyulladást okozó folyamatok szabályozása feltárhat néhány olyan mechanizmust, amely a tudatosság-alapú beavatkozások terápiai lehetősége mögött találhatók. A felfedezéseink lehelyezték az alapjait a krónikus gyulladást okozó betegségek kezelését célzó meditációs stratégiák további kiértékelésére vonatkozó jövőbeli tanulmányokhoz.” – magyarázta Perla Kaliman, a tanulmány társszerzője.

 

http://assets4.bigthink.com/

 

Az első meditációról szóló tanulmányon túl, ez az első eset, amikor az ősrégi gyakorlat által kiváltott molekuláris változásokat sikerült demonstrálni.

 

„A génjeink teljesen dinamikusak a kifejeződésüket illetően és ezek az eredmények azt sugallják, hogy az elménk nyugalma valóban befolyással van azok kifejeződésére.” – mondotta Dr. Richard J. Davidson, az Egészséges Elme kutatására szakosodott központ dolgozója.

 

A meditációt évszázadok, sőt még régebb óta alkalmazzák arra, hogy támogassa az emberiséget a spirituális és egészségügyi törekvéseiben. Másként szólva, ebben a tanulmányban összefoglalásra került az, amit már sok ember régóta tudott, nevezetesen, hogy az elme befolyásolni képes a testet.

 

A tanulmányunk összeköti a meditációs gyakorlatot a stresszcsökkentéssel, az IBS-t (irritábilis bél szindrómát) az emésztés megkönnyebbülésével, a megfázás tüneteinek enyhülésével, továbbá segít szabályozni a vérkeringést. A meditációról még azt is kimutatták, hogy felülmúlta a morfiumot a fájdalomcsillapításban egy kisebb tanulmány szerint. Ezek a vizsgálatok nem magyarázzák meg, hogyan működik a meditáció, viszont ez a legutóbbi a jelek szerint a lehetőségek új területét villantja fel.

 

Amikor ez eljut a tudomány világába, a bizonyíték tökéletes lett. Azok az anekdoták és a felmérések, amely a meditáció fizikai/testi előnyökkel bíró tulajdonságait tárják fel, nem annyira meggyőzőek, mint a genetikai bizonyítékok. Lehet, hogy a meditálóknak nincs szükségük a laboratóriumi bizonyítékra, de a tudósok számára ez szolgáltat jogalapot egy olyan eljárásra, amelyben talán korábban még kételkedtek.

 

Jogi nyilatkozat: Ennek a cikknek nem áll szándékában orvosi tanáccsal szolgálni, diagnózist felállítani vagy gyógymódot javasolni. Az itt kifejezésre jutatott nézetek nem feltétlenül tükrözik a hírközlő médium álláspontját.

 

Forrás: http://www.wakingtimes.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..