Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Újra boszorkányper lesz!

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

Az ember nem is hinné, hogy a mai napig történnek boszorkányüldözések a világ minden táján. Úgy tűnik a múlt kísért bennünket, vagy még el sem múlt. Ennek fényében talán nem is olyan meglepő, hogy Hartmut Hegeler evangélikus lelkész és hittantanár nemrégiben perújrafelvételért folyamodott egy bizonyos Katharina Henot nevű asszony esetében, akit boszorkánysággal vádoltak meg, majd ezen oknál fogva ki is végezték 1627-ben – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

 

Dél-Afrikában és Indiában a mai napig történnek boszorkányüldözések. 1999-ben például Kongóban gyermekek ellen irányult a boszorkányüldözés. Tanzániában pedig azért gyilkoltak meg idős asszonyokat, mert vörös szemük volt, amiből azt a következtetést vonták le a helybéliek, hogy minden bizonnyal boszorkányok. Az Egyesült Államokban 1999-ben egy oklahomai diákot azért tiltottak ki 15 napra az iskolából, mert feltételezték róla, hogy tanára ellen boszorkányos praktikákat vetett be.

 

2008-ban Kenyában legkevesebb 11 személyt azért lincseltek meg és égetettek el, mert állítólag egy listát készítettek a falu lakóiról, akik ellen boszorkányságot használtak, majd halálozásuk után kipipálták a nevüket.

 

2010 decemberében minimum 12 embert lincseltek meg Haitin, mert a helybéliek meg voltak arról győződve, hogy az illetők szántszándékkal terjesztik a kolerát. A lincselők bozótvágó késekkel és kövekkel szereztek érvényt az akaratuknak. A tetemeket közszemlére tették és elégették.

 

A legfrissebb hír pedig a boszorkányüldözések kapcsán az a németországi ügy, amely az egykori kölni városi posta vezetőjét érinti. A hölgyet brutális kegyetlenséggel megkínozták, minekután képtelen volt aláírni az utolsó levelét. Máglyahalála városi mutatványnak számított, amit a nép állítólag roppant élvezett is.

 

2012-ben Hartmut Hegeler evangélikus lelkész közbenjárása nyomán a város önkormányzata megkezdte az ügy felülvizsgálatát. Gyanítható, hogy az amúgy tiszta erkölcsű személy politikai fondorlat áldozata lett.

 

A városi tanács egy különbizottsága olyan határozatot fogadott el mindjárt az eljárás elején, amelyben azt szorgalmazta, hogy az önkormányzati képviselőtestület nyilatkozatban határolódjon el a négy-ötszáz évvel ezelőtti boszorkányperek igazságtalanságaitól.

 

A fellelhető történelmi adatok alapján 1500 és 1782 között legkevesebb 25 ezer embert végeztek ki boszorkányperek folyamán németföldön. Rossz belegondolni, hogy Európában a középkor és az újkor idején a boszorkányság vádjával bíróság elé állított és kivégzett áldozatok száma több százezerre rúg. Férfiak, nők és gyermekek egyaránt előfordultak az állítólagos boszorkányok között. A butaságban tartott vallásos tömeget pedig nem volt nehéz meggyőzni arról, hogy bajaik valódi okai a boszorkányoknak kikiáltott személyek. Az ő érdekeiket vajon ki fogja képviselni a bíróság előtt?

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..