Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Urim és Tummim bibliai rejtélye: Isten rejtélyes kommunikációs eszköze

Az Urim és a Tummim fogalmakat több helyütt is említi a Biblia. Ezeken a tárgyakon már régóta törik a fejüket a tudósok.

 

Vajon mik ezek? A legtöbb tudós azt mondaná, hogy jelentőséggel bírnak ezek a tárgyak, azonban mivoltuk megmagyarázhatatlan bibliai rejtély marad.

 

Definíció szerint Urim és Tummim a FÉNY és a TÖKÉLTESSÉG. Ezek a tárgyak Isten kommunikációs eszközei, melyeket akkor használ, amikor egy kötelezően teljesítendő kívánságát fejezi ki. Az Urim és a Tummim nem más, mint a főpapra bízott kinyilatkoztatás eszköze.

 

Áron papi mellvértje az Urimmal és a Tumimmal

 

Bruce Waltke, az Ószövetség professzora szerint a pap talán a mellvértjében/melltáskájában hordott két rudat vagy követ – egy fehéret és egy feketét –, melyek igen-nem választ adtak egy speciális kérdésre.

 

A pap megrázta a pálcákat/rudakat vagy köveket, s ha a fekete került felülre, akkor az izraeliták nem indultak csatába, ha pedig a fehér, akkor azzal a tudattal indultak harcba, hogy Isten akaratát teljesítik.

 

A bibliatudós szerint Sámuel első könyve tartalmazza az Urim és Tummim megértéséhez szükséges kulcsokat.

 

Sámuel 1. könyve 14:41 Akkor szóla Saul az Úrnak, Izráel Istenének: Szolgáltass igazságot! És kiválasztaték Jonathán és Saul, a nép pedig megmeneküle.

Károli Gáspár fordítása

 

Sámuel 1. könyve 14:41 Akkor ezt mondta Saul az ÚRnak, Izráel Istenének: Tárd fel az igazságot! És a sors Jónátánra meg Saulra esett, a nép pedig megszabadult.

Új fordítású Biblia

 

Ez a szakasz egy arra tett kísérletet ír le, melynek során jövendölésen keresztül próbálják meg beazonosítani a bűnöst. Ezt oly módon teszik, hogy újra meg újra két csoportra osztják az embereket, majd meghatározzák, hogy melyik csoportban van a bűnös. Ebben az esetben Saul és Jonatán/Jónátán lettek elválasztva a többi embertől, és sorsot vetnek rájuk.

 

Az Exodus (Kivonulás) 28:30-ban arról értesülünk, hogy megtisztelő módon Áron az Úrral való közvetlen kommunikálás lehetőségében részesül.

 

Mózes 2. könyve, a kivonulásról 28:30 Azután tedd az ítéletnek hósenébe az Urimot és Thummimot, hogy legyenek azok az Áron szíve felett, a mikor bemegy az Úr eleibe, és hordozza Áron az Izráel fiainak ítéletét az ő szívén az Úr színe előtt szüntelen.

 

Egy főpap ábrázolása, amint egy esküvőt celebrál az Urim és a Tummim melltáskáját viselve.

 

Sokan próbáltak már magyarázatot találni ezekre a rejtélyes tárgyakra. Néhányan úgy sejtik, hogy az Urim és Tummim mágikus hatalommal rendelkező ősi tárgyak. Mások azzal álltak elő, hogy ezek a tárgyak valamiféle fejlett technikát takarhatnak, mely hasonlít a mi kommunikációs eszközeinkre.

 

Waltke professzor nem rejti véka alá, hogy a teológusok roppant keveset tudnak az Urimról és a Tummimról, ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy nem volt mindig tisztázott e tárgyak által adott közvetlen válasz, így lehet, hogy nem volt ugyanolyan egyszerű, mint ha két követ a földre dobtak volna.

 

Az is meglepő, hogy Mózes sohasem használta őket, mégis gyakran kommunikált Istennel.

 

Waltke professzor szerint a tárgyakat a főpap kapta azok megsegítése céljából, akik semmiképpen sem leltek isteni útmutatásra.

 

Az Urimról és a Tummimról legutoljára akkor hallunk, amikor Ezsdrás a száműzetésből visszatérő papok őseinek meghatározására használja őket.

 

 

Ezsdrás könyve 2:63 És megmondá nékik a király helytartója, hogy ne egyenek a szentséges áldozatból, mígnem pap ítél az Urimmal és Tummimmal.

Károli Gáspár-féle fordítás

 

Ezt követően a Biblia többé már nem említi az Urimot és a Tummimot.

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.ancientpages.com/2017/06/18/biblical-mystery-urim-thummim-gods-puzzling-communication-devices/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..