Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vajon a Bimini út vezet a letűnt atlantiszi civilizációhoz?

Bimini partjai mentén a kristálytiszta, kéklő víztükör alatt, elmerülve pihen egy ősi kőformáció. A rejtélyes ösvény számos csodát rejt, amennyiben valóban a misztikus elveszett Atlantisz maradványait rejti. A kutatók, a geológusok, az archeológusok és a tudósok egyaránt meglátogatták és tanulmányozták a Bimini partjainál lévő, Bimini útként ismert hatalmas, sima köveket. Éveken át igyekeztek különbséget tenni a között, hogy ezek mészkőtömbök természetes képződmények-e, avagy inkább egy letűnt civilizáció bizonyítékai.

 

bimini kiemelt

Egy fénykép az úgynevezett Bimini útról. Image source.

 

Bimini egy sziget a Bahamáknál, része egy 50 mérföldes szigetcsoportnak, amely a floridai Miamitól keletre helyezkedik el. Alig 20 láb (6 méteres) mélységben a partok kéklő vizében egy kőből készült utat találunk: nagy, sima szabályos szögekkel kivájt kövekből, amelyeket szemmel láthatóan szándékosan egyenes vonalakat alkotnak. Ez a mély benyomást keltő formáció fél mérföld hosszú, s egy kifejezetten éles kanyarral a végén. A kövek mérete eléri a 4 méteres átmérőt is.

 

Különös lapra „bukkant egy kutatócsoport Bimini partjainál”. Photograph by Zig Zag Productions and Ross Goodlass - National Geographic

Különös lapra „bukkant egy kutatócsoport Bimini partjainál”.
Photograph by Zig Zag Productions and Ross Goodlass – National Geographic

 

Az Unsolved Mysteries in the World (A Föld kiderítetlen rejtélyei) szerint „Bimini eredete és jelentése ismeretlen. Azonban, a név feltűnik az ókori egyiptomi nyelvben és Baminini, amelynek jelentése: hódolat (ini) Min (egy istennő neve) Lelkének (bá). Min volt a messzi tájakra utazó egyiptomiak isteni védelmezője, egy különösen nagy tiszteletnek örvendő istenség, akit a távoli Biminiben imádtak, ha valóban felkeresték a szigetet a Nílus völgyének lakói.”

 

1968-ban Joseph Mason Valentine mélytengeri régész és búvárcsapata egy kövezett útra bukkant, amit Bimini útnak, vagy Bimini falnak neveztek el akkoriban. A kezdeti feltárást követően a helyszínt megszámlálhatatlan búvár, kutató és tudós kereste fel, távolabb pedig két újabb egyenes vonalú formációt fedeztek fel, amelyek párhuzamosan futottak az enigmatikus ösvénnyel.

 

A Bimini út, avagy Atlantisz kőtömbjei -  feltérképezett kőzetformációk. (HowStuffWorks)

A Bimini út, avagy Atlantisz kőtömbjei –  feltérképezett kőzetformációk. (HowStuffWorks)

 

A Unexplained Mysteries írt e felfedezés és Edgar Cayce, amerikai misztikus kapcsolatáról, akiről azt beszélik, hogy transzállapotban előre meg tudott jósolni jövőbeli eseményeket.

„Ennek a misztériumnak egy újabb érdekes eleme Edgar Cayce 1938-as előrejelzése: ’Márpedig fel fognak fedezni templomrészleteket a Bimini közelében található tenger híg iszapjában… Ez nem is olyan sokára, 1968-ban vagy 1969-ben fog megtörténni.’” A Bimini út helyzetét 1968-ban sikerült meghatározni, néhányan pedig ebben annak a jóslatnak a beteljesülését látják, amely szerint Atlantisz történelme a világ tudomására fog jutni.

 

Platón, az ősi görög filozófus és matematikus, volt az első, aki Atlantiszról írt. Az istenek kegyéből kiesett, elátkozott szigetről szóló feljegyzése egy arra vonatkozó példázat, illetve figyelmeztetése, hogy az önhittség és a hatalommal való visszaélés egy civilizációnak a pusztulásához vezethet. De mi van akkor, ha az elbeszélés több puszta tanmesénél? Mi van, ha valóban létezett egy hajdan volt fejlett civilizáció, amely a tengerbe veszett és kitörlődött a történelemből? Platón Atlantiszról szóló elbeszélése óta sokan kutatták már a halálra ítélt sziget hollétét.

 

Sir Gerald Hargreaves által készített illusztráció, amely Atlantisz mitikus földjének egy utópisztikus jelenetét mutatja be. (National Geographic)

Sir Gerald Hargreaves által készített illusztráció, amely Atlantisz mitikus földjének egy utópisztikus jelenetét mutatja be. (National Geographic)

 

Az eltemetett Atlantisz létezése elképzelhető, s néhányan valószínűleg ragaszkodnak is hozzá, mivel világszerte találunk olyan népeket és civilizációkat a történelemben, amelyek szökőár, vulkánkitörés, földrengés és más természeti katasztrófa szörnyű csapásait szenvedték el, majd pedig egészen addig eltűntek a történelem lapjairól, míg századokkal később újra fel nem fedezték őket. Vajon Atlantisz hasonló sorsra juthatott?

 

A szkeptikusok válasza erre: nem. Ők elutasítják a Bimini út és Atlantisz közötti kapcsolatot. A Bimini sziklákból vett fúrómintákat vizsgáló vaskalapos geológusok között az a konszenzus, hogy ez természetes jelenség. Úgy magyarázzák, hogy a part menti szikla széttöredezett az erózió hatására, az árapály vonalakat és széleket csiszolt, illetve mart a mészkőbe, valamint természetes kötéseket hozott létre, miként tette ezt a világ más részein is. Ezen kívül, azzal állnak elő, hogy a terepen talált „eszköznyomok” nem bizonyítják az ősi kőmegmunkálást, hanem azoknak a turistáknak és kutatóknak tulajdoníthatók, akik ajándék gyanánt vagy kutatási célból lefaragtak egy darabot a sziklából.

 

Nem mindenki érte be a közízlést meghatározó teóriákkal, így voltak, akik expedíciókat indítottak útnak a Bimini út rejtélyének megfejtésére.

 

A Sci Fi Channel  2006-ban egy vizsgálatot végzett és egy dokumentumfilmet is készített a víz alatti képződményről. A Wikipedia  megjegyezi, hogy az Atlantisz kutatása: Elképesztő új titkok Atlantisz legendájára összpontosít és előtérbe hozza a Bimini utat. Egy kutatócsoport lemerült a Bimini-öbölben, majd bejelentette, hogy a „kövek alatt egy kockára vágott kövekből álló teljes második réteget” is fedeztek fel.

 

Vajon a köveket egy olyan fejlett civilizáció helyezte el gondosan és szándékosan, amely egy kataklizma miatt merült az ismeretlenség homályába, vagy inkább az idő és a tenger vasfoga erodálta tökéletes formájúra a köveket?  Miként a Bimini út, úgy ez a misztérium is makacsul fennáll.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..