Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vajon az emberek együtt bóklásztak a dinoszauruszokkal a Földön? Egy 33500 éves Triceratops szarv története

Egy olyan Triceratops homlokszarvat fedeztek fel a Montanai Dawson megyében, amelynek kora ellentmondásos módon nagyjából 33500 évesre tehető, ami megcáfolja azt a nézetet, miszerint a dinoszauruszok körülbelül 65 millió évvel ezelőtt kihaltak. A lelet alapvetően azt sugallja, hogy a korai emberek hajdanán, évezredekkel ezelőtt együtt lófrálhattak a rémisztő hüllőkkel.

 

1.1

 

A Triceratops homlokszarvat Otis Kline Jr paleontológus, Mark Armitage, laboratóriumi mikroszkópszakértő és Kevin Anderson mikrobiológus és amatőr paleontológus 2012 májusában fedezte fel, és a két szarv-mintát (GDFM 12.001a and GDFM 12.001b) a Montana állambeli Glendive Dinosaur and Fossil Museum-nak adományozták. A mintákat ezután a Georgiai Egyetemre küldték, ahol C-14 kormeghatározással állapították meg a leletek korát. Itt 33570 évre becsülték az első lelet korát, plusz-mínusz 120 év, illetve 41010 évre a másodikat, plusz-mínusz 220 év.

 

A Triceratops – nevének jelentése a „háromszarvú arc” – a növényevő ceratopsida dinoszauruszok egyik nemzetségét/nemét alkotják, és úgy tartják, hogy először a késő krétakor maastrichti szakaszában jelentek meg úgy 68 millió évvel ezelőtt a mai Észak-Amerika területén, majd a kréta-tercier kihalási esemény során 66 millió évvel ezelőtt halt ki.

Mindazonáltal, a „tudomány anomáliáit” kutató Paleochronology Group tagjai, amely egy geológus, paleontológus, kémikus, mérnök és oktatásügyi szakértőkből álló csapat, azt képviselik, hogy a dinoszauruszok nem haltak ki évmilliókkal ezelőtt, továbbá létezik arra vonatkozó alapvető bizonyíték, miszerint még a 23000 évvel ezelőtti időkig is fennmaradtak.

 

1.2

 

A közelmúltig a C-14-es kormeghatározást sohasem alkalmazták dinoszaurusz csontok estében, mivel az analízis csupán 55 000 évtől kezdve megbízható. A tudósok sohasem tartották érdemesnek ennek letesztelését, mivel a közvélekedés szerint a dinoszauruszok már 65 millió évvel ezelőtt kihaltak, mely megállapítást a kövületek alatti és feletti vulkanikus rétegek radiometriás kormeghatározására alapozták. Ezzel a módszerrel azonban a Paleochronology Csoport állítása szerint „komoly problémák” vannak és „durva feltételezésekbe bocsátkozik”.

 

„Már évekkel ezelőtt bebizonyosodott, hogy a paleontológusok nem csak figyelmen kívül hagyják a dinoszaurusz csontok C-14-es vizsgálatát, hanem el is utasítják azt. Normál esetben egy tudós kíváncsi lenne a fontos csontkövületek korára.” – nyilatkozta emailben az Ancient Origirns-nek Hugh Miller a Paleochronology Csoport vezetője, aki kutató és tanácsadó vegyész.

 

Ez a videó magyarázza el a dinoszaurusz csontok szénizotópos vizsgálatát.

https://www.youtube.com/watch?v=zvWdWbLcJvQ

 

A Triceratops szarv elemzésének eredményei nem egyedülállók. Mr. Miller szerint számos C-14-es vizsgálatot végeztek már el dinoszaurusz csontokon és meglepő módon ezek mindegyike nem évmilliókra, hanem csupán évezredekre dátumozza vissza az eredményeket.

 

„Azért hoztam létre a Paleochronology Csoportot 2003-ban, hogy betöltse a megkövült fákra és dinoszaurusz csontokra vonatkozó űrt, mivel kíváncsi voltam ezek C-14-es kormeghatározására. Következésképpen C-14-es kormeghatározást használtunk arra, hogy megválaszoljuk azt a rejtélyt, hogy vajon miért léteznek lágyszövetek és dinoszaurusz ábrázolások a világ minden táján. A modellünk azt jósolta, hogy a dinoszaurusz csontoknak jelentős lesz a C-14 tartalma és valóban azok a 22 000 és 39 000 évvel ezelőtti idővonalba estek.” – tette hozzá Mr. Miller.

 

1.3

 

Számos független kutató támasztotta már alá érvekkel, hogy létezik arra bizonyíték, hogy ember és dinoszaurusz sétált egykoron egymás mellett a Földön, miként azt ősi dinoszauruszokat ábrázoló műalkotások és leletek százai mutatják, még jóval azelőtt, hogy modern tudomány összeállította volna a dinoszaurusz kövületeket és elemzésekbe kezdett volna, hogy megjelenésüket részletesen rekonstruálhassa.

 

A bal felső képen egy a kambodzsai Angkor Watból származó dombormű véset látható. A jobb felső képen a perui Nazcából származó textília látható i.sz. 700-ból. Alul pedig egy falikárpit Chateau de Blois-ból (i.sz. 1500).

A bal felső képen egy a kambodzsai Angkor Watból származó dombormű véset látható. A jobb felső képen a perui Nazcából származó textília látható i.sz. 700-ból. Alul pedig egy falikárpit Chateau de Blois-ból (i.sz. 1500).

 

Még ettől is érdekesebb a dinoszauruszok kövületeiben talált lágyszövetek felfedezése. A Science magazin 2005. márciusi számárban Mary Schweitzer paleontológus és csapata bejelentette, hogy egy 68 millió éves Tyrannosaurus rex lábcsontjában lágyszövetet fedezett fel. A lelet a Montanában található Hell Creek Formációból származik. A vitára ingerlő leletet vizsgáló tudósok korábban úgy hitték, hogy a lágyszövetek fehérjéi kevesebb, mint egy millió éven belül elbomlanak még a legideálisabb körülmények között is. A felfedezést követően a tudóscsapat rehidratálta a szövetet és a tesztek olyan sértetlen struktúrák bizonyítékát hozták napvilágra, mint a véredények, a csont sejtközi állománya és a kötőszövet.

 

Nemrégiben Mark Armitage és Kevin Anderson az Acta Histochemica című lektorált folyóiratban egy Triceratops-ból származó lágyszövet mikroszkopikus elemzésének eredményeit publikálta. Mr. Armitage, aki egy kreacionista, azt állította, hogy tudományos lehetetlenség a sejtek tartósítása, ha a dinoszaurusz valóban 66 millió évvel ezelőtt sétált a Földön. Ilyen alapon vitát kezdeményezett a kollégáival és a diákjaival egy olyan felfedezés következményeit illetően, amely kreacionista szemszögből korrekt és mely szerint a dinoszauruszok sokkal később éltek, mint azt a fősodrású tudomány állítja. Ez pedig egy olyan indítvány volt, ami miatt kicsapták a Kaliforniai Egyetemről.

 

Miközben a Paleochronology Csoport azt állítja, hogy ez nem fakad semmiféle hitvallásból vagy felekezetből, kétségtelenül vannak olyanok a csoporton belül, akik hisznek a kreacionizmusban, s ez egy olyan kritizálható tény, amely elfogulttá teheti az eredményeket. Mindazonáltal, a kutatócsoport arra buzdít, hogy bármelyik tudós ismételje meg nyugodtan a precíz C-14-es vizsgálatokat bármelyik dinoszaurusz mintán.

 

„Minden egyes bevizsgált minta jelentős eredeti C-14-et szolgáltat, többek között a csontok kollagén-tartalmának kormeghatározásainak kiterjedt összevetése alapján. Ebből pedig következik, hogy elsöprő annak az esélye, hogy a múzeumokban vagy egyetemi gyűjteményekben találtható nem megkövült, vagy akár megkövültnek hitt dinoszaurusz csontok legtöbbje, vagy mindegyike ugyanezt az eredményt fogja mutatni.” – mesélte Mr. Miller. – „Következésképpen mi azt szorgalmazzuk, hogy mindazok, akikre ilyen gyűjtemények lettek bízva, vizsgálják meg, hogy vajon meg tudják-e ismételni a felfedezéseinket. A következmények nagy horderejűek.”

 

Eddig a kihívás elutasítással találkozott, és a C-14-es teszteredmények publikálására tett korábbi kísérleteket rendre megakadályozták. Meggátolták, hogy a magyarázat nélküli alapadatokat a 2009-es Észak-Amerikai Paleontológiai Kongresszuson, a 2011-es és a 2012-es Amerikai Geofizikai Unióban, valamint az Amerikai Geológiai Társaság 2011-es és 2012-es Konferenciáján feltárják, avagy különféle tudományos folyóiratok szerkesztői bemutassák.

A Georgiai Egyetem Alkalmazott Izotópvizsgálati Központja, amely a dinoszaurusz csontok C-14-es ’vak’ tesztjeit lefolytatta a nélkül, hogy tudná mik is azok, minden további C-14-es vizsgálattól elállt, miután végrehajtotta a dinoszaurusz csontok tesztjét. Jack Horner, a Montanai Állami Egyetem Sziklás-hegység Múzeumának kurátora, aki kiásta a lágyszövetet tartalmazó Tyrannosaurus rex maradványokat, még egy 23 ezer dolláros támogatást is visszautasított, amit a maradványokon végzett C-14-es vizsgálatokért kapott volna.

 

„A társadalomnak tudomást kellene szereznie a lágyszövet felfedezéséről, a dinoszaurusz csontok C-14-es tartalmáról és azokról a világszerte fellelhető dinoszaurusz-ábrázolásokról, amelyek elavulttá teszik a korukról szóló jelenlegi hiedelmeket.” – mondotta volt Mr- Miller. – „A tudomány a bizonyítékok megosztásáról szól és arról, hogy hagyjuk megtörténni úgy a dolgokat, ahogy vannak.”

 

Miközben fennáll az eshetősége, hogy a C-14-es eredmények szennyeződés vagy hiba eredményei, avagy valamilyen más olyan tényezőknek tudhatók be, amiket jelenleg még nem ismer a tudomány, ésszerűnek tűnik arra számítani, hogy a tudósok megpróbálnak megismételni egy ilyen világrengető eredményt.

A kutatás kudarca, vagy akár egy ennyire jelentős lelet igazolása sajnálatos módon azt sejteti, hogy egyes tudósok inkább a jelenlegi világképek korlátozásában érdekeltek, nem pedig abban, hogy előremutató tudásra és megértésre tegyenek szert ezen a területen.

 

Forrás: www.ancient-origins.net

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..