Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vajon ez a szuperszámítógép képes-e megfejteni az emberiség és a „fantompopuláció” származásának rejtélyét?

Az Austini Texas Egyetemen van egy olyan szuperszámítógép, amely jelenleg minden idők legnagyobb rejtélyének a megfejtésével próbálkozik, vagyis az emberi faj valódi eredetének kiókumlálásával.

 

Ez egy rendkívül gyors számítógép, amely egyébként másodpercenként 9,6 kvadrillió művelet elvégzésére képes, az adott helyzetben megoldott egy genetikai problémát. Ezt oly módon érte el, hogy megvizsgálta egy 24000 évvel ezelőtt a szibériai Mal’ta közelében elhunyt fiú csontozatát.

 

A fennálló genetikai modellek arra engednek következtetni, hogy a modern európaiak három különböző csoportra oszthatók a DNS-ük alapján: kékszemű, barna vadászó-gyűjtögetőkre, akik körülbelül 40000 évvel ezelőtt érkeztek Európába; egy világos bőrű és barna szemű földművelőkből álló csoportra, akik a Közel-Keletről vándoroltak el nagyjából 7000 évvel ezelőtt; valamint egy harmadik rejtélyes csoportra, amelynek a tagjai nem is olyan régen érkeztek azért, hogy génjeiken osztozkodjanak.

 

Azonban, senki sem tudja megmondani, hogy kikből állt ez a „fantompopuláció”.

 

1.1

 

Az Austini Texas Egyetemen szuperszámítógépének segítségével David Reich, aki kutatócsapatával a Harvard Egyetemen dolgozik, meg tudott erősíteni egy olyan teóriát, miszerint a fiú „észak eurázsiai” csoportja valóban egy hiányzó populációt alkot.

 

Néhányan feltehetnék a kérdést: „Hogyan jutunk el egy 24000 éves csonttól egy szuperszámítógép számára felhasználható adathalmazig, amely akkora, hogy egy hétbe telik a letöltése?”

 

„Első lépésként egy lyukat kell fúrni az ősi csontba, majd reménykedni kell abban, hogy a por az elemzés szempontjából elegendő mennyiségű és jó állapotban lévő ősi DNS-t fog tartalmazni.”

 

„A DNS gyorsan szétesik meleg és nedves környezetben, így az sem véletlen, hogy a tanulmány ősi DNS mintái a németországi, a luxemburgi, a svédországi és a szibériai zord időjárású helyszínekről származik” a Popular Science beszámolói szerint.

 

„Schraiber meséli, hogy ezek az igazán klassz minták Loschbour (Luxemburg), valamint a németországi Stuttgart barlangjából származnak, valamint Mal’taról származnak, s ezekben az esetekben rendelkezésre áll a halott személyek DNS-ének nagy része.”

 

„Addig teszteljük a csontokat, amíg egy olyat nem találunk, amelynek sok, a szervezetben keletkező DNS-e van, majd amikor ezek közül rábukkanunk egyre, akkor iszunk egy sört, mert boldogok vagyunk. Olykor roppant szerencsések vagyunk.”

 

A számítógépes erőtartalékok és a kifinomult populáció-elágazási modellezés ellenére a csapatnak egy adag szerencsére is szüksége van ahhoz, hogy felfedezze/bizonyítsa a harmadik ősi populációt is.

 

Mal’ta-i fiú: Connie Mulligan genetikus a Floridai Egyetemről a leletet „leesett állúnak” hívta. Ebből az ősi szibériai csontvázból vett DNS kulcsokat kínál az amerikaiak genetikájához. Picture: The State Hermitage museum, St. Petersburg

Mal’ta-i fiú: Connie Mulligan genetikus a Floridai Egyetemről a leletet „leesett állúnak” hívta. Ebből az ősi szibériai csontvázból vett DNS kulcsokat kínál az amerikaiak genetikájához. Picture: The State Hermitage museum, St. Petersburg

 

Schraiber azt mondja, hogy munka közben Reich és harvardi kollégája, Iosif Lazaridis a „fantompopuláció” kísérleti modelljét használta, amely olyan DNS szekvenciákat tartalmaz, amely nagyon közelállónak tűnik bizonyos bennszülött amerikaiakéhoz.

 

„David és Iosif megjegyezte, hogy a dolgok jobban passzolnak matematikailag, amennyiben a bennszülött amerikaiakhoz némileg hasonló génállomány egyike a modern európaiak ősi populációinak.”

 

1.3

Vajon egy szuperszámítógép képes megoldani misztikus származásunk rejtélyét?

 

Nagyjából ezzel egy időben, 2013 novemberében, egy koppenhágai tudósokból álló csoport kiadott egy Mal’tai fiúról szóló tanulmányt, azt a következtetést vonva le, hogy a fiú a bennszülött amerikaiakkal közös DNS örökséggel rendelkezik.

 

Amint a Mal’tai fiú DNS-e megjelent a modellben, a csapatnak rendelkezésre állt a méltó pár, a szeptemberi Nature magazinban közölt eredményekkel együtt. DNS-ük tekintetében a modern európaiak bizonyos mértékig átfedésben állnak ezzel az észak-eurázsiai csoporttal, amely pedig közeli rokonságban állt azokkal az ősi amerikai bennszülöttekkel, akik elvándoroltak az amerikai kontinensre a befagyott földhídon keresztül úgy 15000 évvel ezelőtt. Az ősi észak-eurázsiaiak nem csak a modern őslakos amerikaiaknak voltak az őseik, hanem DNS-üknek akár 20%-át tekintve a modern európaiaknak is.

 

További tanulmányok vannak készülőben annak kimutatására, hogy a „fantompopuláció” mikor és miként vándorolt Európába. A lehetséges válaszokra jövő évben számíthatunk.

 

A legkorszerűbb DNS-meghatározásnak, a nagy teljesítményű szekventáló gépeknek és a szuperszámítógépek elképesztő erejének hatékony egyesítése az emberi családfáról szóló adatok óriási tárházát hozza létre. Ugyanakkor ez további felfedezéseket tesz lehetővé az elterjedésünkkel kapcsolatban gondolt távoli múltunkról.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/supercomputermysthum.php#ixzz3LCBHR7Sn

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..