Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vajon Leonardo da Vinci feltalálta a kontaktlencsét 1508-ban?

Leonardo da Vinci (1452-1519) kétség nélkül egy olyan férfi volt, aki jóval megelőzte a korát. Kimagasló tudása és tudományos érdeklődése számos hihetetlen találmányt eredményezett.

Bár néhány találmánya az ókori ismeretek újrafelfedezésén alapult, szerepe és a tudományos fejlődéshez való hozzájárulása vitán felül áll.

 

Többek között da Vinci világított rá a kontaktlencsék elgondolására már 1508-ban! Az első kontaktlencséket üvegből készítették, és csak 1887-ben került sor arra, hogy az egész szemhez illesszék, teljesen lefedve azt. Mindazonáltal da Vinci nevéhez fűződik az első ismert vázlatok elkészítése, amelyek előirányozzák, hogy az emberi szem optikája megváltoztatható azáltal, hogy a szaruhártyát közvetlenül vízzel hozzuk kapcsolatba.

Da Vincinek igaza volt feltevéseit illetően. Megtöltött egy tálat vízzel, majd az ember arcát belehelyezte. Úgy beszélik, hogy az illető először volt képes tisztán látni.

 

Kísérlete két jelentős tudományos tényezőt tárt fel: a feljavult fénytörést, valamint a tökéletesebb periférikus látásélességet.

 

Leonardo da Vinci ugyanakkor olyan kontaktlencsét is készített egyik oldalán egy tölcsér felhasználásával, amelynek segítségével a vizet lehetett belefolyatni. Sajnálatos módon ezt azon nyomban leselejtezte részben a gyakorlatiatlansága, részben ama korszak miatt, amelyben élt.

 

Da Vinci elméletei és munkái azonban nem voltak hiábavalók. 1636-ban, miután áttanulmányozta Leonardo munkáit, René Descartes francia tudós egy újabb elképzeléssel rukkolt elő: helyezzünk egy folyadékkal teli üvegcsövet közvetlenül a szaruhártyára. Ez viszont szintén megvalósíthatatlannak bizonyult, minthogy annak esetlen mérete és formája megakadályozta viselőjét a pislogásban.

 

1827-ben az angol csillagász, Sir John Herschel azzal az elképzeléssel állt elő, hogy elkészíti egy ember szemeinek az öntőformáját. Az ilyen öntőformák tették lehetővé a javító lencsék gyártását, amelyek alkalmazkodtak a szem elülső felszínéhez. De több mint ötven évnek kellett eltelnie, mire valaki valóban ilyen lencséket tudott gyártani, s némi vita merült fel azzal kapcsolatban, hogy ki is készítette el őket először.

 

 

Egyes beszámolók szerint a német üvegfújó, F. A. Müller használta fel Herschel elképzeléseit arra, hogy 1887-ben elkészítse az első üveg kontaktlencséket. Más források arról számolnak be, hogy a svájci orvos, Adolf E. Fick és a párizsi optikus, Edouard Kalt hozta létre és igazította helyre 1888-ban az első üvegből készült kontaktlencséket a látásproblémákat javítandó.

 

A kezdetleges üveg kontaktlencsék nehezek voltak és a szem teljes elülső felszínét beborították, beleértve a szemfehérjét is.

 

A modern kontaktlencse-technológia gyorsan fejlődött, s a mai kontaktlencsék könnyűek és viselésük is egyszerű. A legjobb kontaktlencsék légáteresztőek, tartósak és kényelmesek. A tudósok pedig tovább kutatnak a még tökéletesebb lencsék után. Leonardo da Vinci elképedne, ha látná korai teóriáinak és kísérleteinek a jelenlegi eredményét.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2015/12/10/leonardo-da-vinci-invent-contact-lenses-1508/

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature