Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Valami figyelemre méltó dolog történt miután ezek a nyugtalan általános iskolai diákokat megtanították meditálni

San Francisco egyik legszegényebb és legerőszakosabb peremvárosának szívében a fegyverek és más harci eszközök nem számítanak különös dolognak a fiatalság számára.

 

 

 

Ez a fajta környezet kétségtelenül díszletet teremt a verekedésekhez és más kaotikus dolgokhoz a Visitation Valley Általános Iskola területén, amelynek tantestületi tagjai a legrégebb óta küzdenek azzal, hogyan irányítsák a diákokat az osztályterem felé, és ami ettől is fontosabb, hogy miként tartsák őket távol a fiatalkori zűröktől.

 

„Itt hetente 3-5 bunyóra kerül sor. A gyerekek napi szinten látnak lőfegyvereket, mindenféle fegyvert szoktak látni, ezt a málhát magukkal viszik.” – mesélte Barry O’Driscoll az NBC News-nak, aki az iskola sportigazgatója.

 

Viszont 4 évvel ezelőtt, a San Franciscoi iskolai kerület rátalált a probléma egyik lehetséges megoldására. Egy olyan megoldásra, amely a diákokat ügyesen arra ösztönzi, hogy „befelé” figyeljenek a külső megoldás érdekében.

 

Ez egy úttörő program, amit egyszerűen az „elcsendesedés idejének” (csendes időnek) hívnak, ami abból a gondolatból indult ki, hogy a diákoknak megtanítják a napi kétszeri 15 perces transzcendentális meditációt. Az iskola abban reménykedik, hogy ez a gyakorlat segít a diákoknak elengedni a mindennapi életük stresszét, még ha csupán 15 perc erejéig is.

 

Cinthia McFadden, az NBC tudósítója, O’Driscoll-t faggatta arról, hogy mit gondolt először erről az új taktikáról.

 

„Tehát egyből megvette ezt az ötletet az elején, vagy azt mondta, álljunk csak meg, meditáció?”

 

„Azt hittem, hogy ez egy vicc. Azt hittem, ez egy hippi dolog, ami nem jött be a 70-es években, így hogyan működhetne most?” – ismerte be O’Druscoll.

 

De nem tartott hosszú ideig, mire a szkeptikus edzőből hívő lett. Miután négy éve bevezettük a „csendes időt” az általános iskolás diákok napirendjébe, néhány figyelemre méltó eredmény mutatkozott meg. Így többek között az, hogy 79 százalékkal csökkent a lógás, a látogatottság 98,3 százalékra nőtt, és összességében véve négy tizeddel javultak az osztályzatok.

 

Ma az 1500 diák és a 170 fő tantestület gyakorolja a transzcendentális meditációt négy iskolában, köztük a Burtin High-ban is, amit egykoron „harci iskolaként” ismertek.

 

Ilyenek ma a Burtin High-i diákok:

 

 

 

Bill Kappenhaggen, a Burton High igazgatója, beismerte, hogy kezdetben aggódott, hogy ez időt von el a diákok hivatalos tantervétől, ezért fél órával növelte az iskolában töltött időt, hogy legyen idő a meditációra. De az aggodalma nem igazolódott be, mivel az iskolában már 75 százalékban csökkent a lógás, és sikeresen felugrottak Kalifornia hivatalos teljesítmény-létrájának az aljáról a megérdemelt felsőközép mezőnybe.

 

A Burton High-i diákok közül néhány elmagyarázta, hogy számára mit adott ez az új gyakorlat.

 

„Tudatosabbá váltak általa a cselekedeteim.” – magyarázta az egyik diáklány.

 

„Levitt a ’nyugalom’ szintjére” – mesélte egy másik diákfiú.

 

Egy Tobias nevű fiatal diák feltárta, hogy a meditáció segített neki abban, hogy megbirkózhasson a gyakori dühével. „(Korábban) mindenkit meg akartam verni valamilyen indokkal.”

 

Egy bensőséges interjúban McFadden megkérdezte Kappenhaggen igazgatót, hogy ő valóban hitt-e abban, hogy meditáció révén meg lehet változtatni az iskolai falain kívül uralkodó erőszakot és stresszt. Erre ő a következőt válaszolta: „Nem tudom, de erősen hiszem, hogy segíthet megváltoztatni annak a módját, ahogy a diákok az erőszakhoz, a traumáihoz és a mindennapi élet stresszéhez állnak.”

 

Több oknál fogva is igazán figyelemre méltó látni, hogy ez történt. Kíváncsi volnék, milyen lenne a világ, ha mindnyájunkat megtanítanának meditálni koragyerekkorunktól fogva?

Forrás: http://www.collective-evolution.com/2015/01/05/something-remarkable-happened-after-these-troubled-grade-school-students-were-taught-meditation/

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..