Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Valóban tudnak a növények gondolkodni és érezni?

Cleve Backster, a CIA hazugságvizsgáló szakértője, 1966-ban felfedezte a később róla elnevezett effektus, amely bizonyítja, hogy a növények képesek érzékelni más növények, valamint az állatok és az emberek érzelmi állapotait és gondolatait. Hatalmas port vert fel akkoriban ez a kijelentés, de azóta egyre több érv és kísérlet támasztja alá ezt az elméletet.

 

Cleve Backsterről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a hazugságdetektorok nemzetközi hírű szaktekintélye, hazugságvizsgáló szakértőként oktatott annak idején rendőröket és alapjában véve távol állt tőle a dolgok misztifikálása.

A poligráf működése közben többek között vizsgálja az emberi vérnyomást, illetve légzést, méri a bőr nedvességében bekövetkező változásokat és a bőr felületi feszültségét, elektromos ellenállását. Minden egyes gondolat- és érzelemmintánknak megvan a jellegzetes kilengése.

Egy alkalommal Backsternek az az ötlete támadt, hogy az egyik szobanövényre erősíti a poligráf elektródáit és kísérletekbe fog. Így tapasztalta meg, hogy amikor megöntözte a növényt, akkor az az emberre jellemző izgatottság jelzését sugározta ki magából, amikor pedig arra gondolt, hogy megégeti egy gyufával, a mutató még hevesebb reakciókat jelzett. Hangsúlyozom, még egyáltalán nem gyújtotta meg a gyufaszálat, csupán gondolt rá.

 

Ezután Backster gondolati kommunikációba kezdett: hol rágondolt a növény meggyújtására, hol csak megjátszotta a fenyegetést az ártás leghalványabb szándéka nélkül, s minduntalan azt vette észre, hogy a növényt nem lehet becsapni. Mintha telepatikus úton érezte volna a szakértő valódi szándékait. Így jutott arra a következtetésre, hogy a növények éreznek és gondolkodnak.

 

Eleinte maga is kételkedett a saját eredményeiben. Attól tartott, hogy téves következtetéseket von le és netán egy már meglévő jelenséget értelmez félre, úgyhogy tovább folytatta a kutatást. A fő kérdés azonban az volt, hogy hogyan jön létre ez a biokommunikáció az ember és a növény között? Hogyan „látnak”, azaz érzékelnek a növények?

 

A következő kísérletsorozat a növények és az állatok közötti interakciókat kívánta detektálni. A növények addig ismeretlen érzékelése továbbra is működött. Feltűnt, hogy a kis és a nagy állatok mozgására egyaránt adnak válaszokat a növények. Másként viselkednek egy kutya jelenlétében és másként egy rovar esetében.

 

Egyre többek érdeklődését keltette fel ez a parajelenségkör. 1973-ban A növények titkos élete címmel adott ki könyvet Peter Tompkins és Christopher Bird . Továbbá két szovjet parapszichológus, név szerint A.P. Dubrov és V. N. Puskin is hasonló következtetéseket vont le, amikor EEG-vel végzett méréseket.

Az elektroenkefalográf (EEG) egy pszichofiziológiai mérőműszer, melynek segítségével a pszichés működés élettani hátterét vizsgálhatjuk. Pontosabban elektrofiziológiai mérőeszköz, amely valós időben regisztrálja a neuronok elektromos aktivitását. Az EEG-vel detektált jelet az elektroenkefalogram mutatja meg, amely egy összetett, több komponensből álló periodikus görbe.

A orosz parapszichológusok nem csak emberekre, hanem a növényekre is rákapcsolták az EEG-t.

 

Az elmúlt évszázad során Indiától az Egyesült Államokig sok kutató arra következtetésre jutott, hogy a növényeknek is van valamiféle lelkük, illetve vannak érzéseik. Annyi bizonyos, hogy a növények szinte minden élőlényre reagálnak – nem is akárhogyan. Sőt, vannak olyan, jobbára klasszikus zenék, amelyek hallgatásával mérhetően pozitív állapotba hozhatók a növények. Zenehallgatás közben gyorsabbak a sejtosztódási és a növekedési folyamata is. Úgy tűnik, a szeretet hatalma ismét beigazolódott.

 

Roppant izgalmas, hogy a növények képesek hallgatózni is. Az elektródával felszerelt virágok érzékelték, amikor a környezetükben olyan emberek közötti beszélgetés zajlott, amelynek témája a halál és a pusztítás volt. A növények nem szimplán lereagálták a morbid témákat, hanem annyira megviselte őket a téma, hogy több időre volt szükségük ahhoz, hogy visszanyerjék a megszokott harmóniaállapotukat.

 

A növények egyes személyekkel különlegesen intim viszonyt alakítanak ki. Amikor a szeretett személlyel történik valami, akkor azt a növény megérzi. Kijelenthetjük, hogy ez a misztikus kapcsolat nagy távolságokból is működik. Nem minden botanikus ért egyet a kijelentéssel, de akik próbát tettek a növények szeretgetésével, azok többnyire megerősítették ezt a jelenséget.

 

Olyan kísérleteket is folytattak a kutatók, amikor több ember közül kellett kiválasztani a „bűnöst”. Az egyik ember egy másik helyiségben egy növényt bántott, míg a többi teljesen ártatlan volt. A növény a „bűnös” közelében egyértelműen jelezte, hogy „fél” tőle.

 

Tömény rejtély, hogy a növények sejtjeiben van-e a válasz e speciális, primer érzékelésükre, vagy valamilyen energia-, illetve tudatmező működik közre ebben. Mi van akkor, ha ez az elsődleges érzékelés és kommunikáció sokkal mélyebb szinteken zajlik az élővilágban évezredek óta, s nekünk eddig fogalmunk sem volt róla? Lehetséges volna, hogy ez is szerepet játszott a bioszféra evolúciójában? A kérdések száma szinte végtelen, a kutatások folynak.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..