Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Valódiak-e a vámpírok?

Eme teremtmények iránti frenetikus érdeklődés egy kérdést vet fel: vajon valódiak-e a vámpírok?

 

http://www.2tout2rien.fr/

 

A vámpírmítoszok iránti érdeklődés világrekordokat dönt. E vérszívó, halhatatlan lények iránti legújabb rajongás talán a roppant népszerű, az 1976-os kiadású Interjú a vámpírral című Anna Rice regénnyel vette kezdetét, melyet sok egyéb követett, amelyek a vámpírok általa teremtett világáról szóltak. A mozik és a tévék kihasználták az olyan kínálatot, mint amilyen a Buffy, a vámpírvadász, Az elveszett fiúk, vagy Francis Ford Coppola Dracula filmváltozata, az Underworld, valamint az Interjú a vámpírral Tom Cruise-os, Brad Pitt-es filmadaptációja.

 

A műfaj népszerűbb, mint valaha a tévé Igaz vér és a Vámpírnaplók sorozatának, és különösen Stephenie Meyer nagysikerű Alkonyat regénysorozatának köszönhetően, amely Hollywood-i feldolgozássá válik.

 

Amikor egy olyan jelenség, mint ez, bekúszik a tömeg tudatába – amikor alig tudsz úgy fordulni, hogy ne botlanál bele valamilyen vámpírokkal kapcsolatos médiába –, akkor néhány ember valódinak kezdi gondolni. Vagy azt akarja, hogy valódi legyen, mert olyannyira élvezi a fantasy-t. Szóval, mi a helyzet ezzel? Igaziak-e a vámpírok?

 

A természetfeletti vámpír

 

Annak a kérdésnek a megválaszolása, miszerint igaziak-e vagy sem a vámpírok, a definíciójától függ. Amennyiben vámpír alatt egy természetfeletti lényt értünk, aki gyakorlatilag halhatatlan és olyan tépőfoggal rendelkezik, amelyen keresztül képes vért szívni, idegenkedik a napfénytől, képes más lények alakját magára ölteni, megrémül a fokhagymától és a kereszttől, valamint még repülni is tud…, nos, akkor nemet kell válaszolnunk, mert ilyen teremtmény nem létezik. Legalábbis nincs elfogadható bizonyíték a létezésére. Az effajta teremtményeket a regények, a tévé show-műsorok és a mozifilmek fabrikálják.

 

Ha azonban meg tudunk válni a természetfeletti sajátosságoktól, akkor léteznek olyan emberek, akik ilyen vagy olyan fajta vámpíroknak hívják magukat.

 

http://gb.cri.cn/

 

Életmód szerinti vámpírok

 

Nagyrészt a médiában szereplő vámpírok befolyásának tudható be, hogy mostanság létezik a vámpírizmus szubkultúrája, amely hívei annak útját-módját kutatják, miként tudnák leutánozni kitalált hőseik (vagy negatív hőseik) életstílusát. Van némi átfedés a gót (Goth) közösséggel: úgy tűnik, hogy mindkettő a dolgok sötét, misztikus oldalán keresik a fejlődést. Az életmód-vámpírok tipikusan feketébe és egyéb „vámpírkinézetű” ruházatba öltöznek, illetve előnyben részesítik a gót zenei műfajt. Egy honlap szerint az ilyen életstílusúak „nem csak a klubokba viselkednek így, hanem ez a teljes életrendjük részét képezi, továbbá néhány vámpírfikcióban és szerepjátékban található boszorkánygyülekezet, klán stb. mintájára nagycsaládokat hoznak létre.”

 

Az életmód-vámpírok semmilyen jogot nem formálnak a természetfeletti erőkre. S tisztességtelen volna olyan emberekként elutasítanunk őket, akik csak egy egész éven át tartó Halloween-t szeretnek eljátszani. Ők olyan nagyon komolyan veszik az életmódjukat, hogy az kielégíti nem csak a belső, hanem még a spirituális szükségleteiket is.

 

Vérvörös vámpírok

 

A vérvörös (amely véreset vagy vértől vöröset jelent) vámpírok a fent említett életmód szerinti csoportokhoz tartoznak, azonban a képzeletviláguk ennél egy lépéssel továbbmegy azáltal, hogy valóban emberi vért isznak. Ők jellegzetesen nem egy pohárka jófajtát isznak, mint mi egy pohárka bort például, hanem általában néhány (vér)cseppet tesznek bele egy bizonyos fajta, ivásra szánt folyadékba. Alkalmanként a vérvörös vámpírok közvetlenül egy önkéntesből táplálkoznak vagy egy „donorból”, akin egy kis sebet ejtenek és kiszívnak belőle egy kis csepp vért.

 

Néhány ilyen vérvörös vámpír azt állítja, hogy szüksége van arra, hogy emberi vért vegyen magához. Az emberi test nem igazán jól emészti meg a vért, s olybá tűnik, hogy nem létezik semmilyen élettani feltétel, amely alá tudná támasztani ezt a fajta igényt. Amennyiben a kínzó vágy testet ölt, akkor majdnem bizonyos, hogy az pszichológiai természetű vagy egyszerűen döntés kérdése.

 

http://www.topsecretwriters.com/

 

Pszichikus (lelki természetű) vámpírok

 

Azok a pszichikus vámpírok, akik közül néhányan talán még a fent említett életmód szerinti vámpírok életét is folytatják, azt állítják, hogy szükségük van arra, hogy más emberekről energiát szívjanak le. A Pszichikai Vámpírok Erőforrásaival és Táplálásával foglalkozó oldalak szerint a pránikus vámpírok – ahogy olykor hívják őket – olyan emberek, „akik lelki állapotuk miatt igénylik azt, hogy külső forrásokból életenergiához jussanak. Ők képtelenek saját energiákat termelni és gyakran nem a legjobb az energiaraktározó képességük sem.” A weboldalnak még egy „táplálkozási technikákról” szóló része is van.

 

Ellenben a „valódinak tartás” jegyében nekünk fel kell tennünk a kérdést: vajon valódi-e ez a jelenség. Ehhez hasonlatosan körbe vagyunk véve olyan emberekkel, akik úgy tűnik, hogy elszívják az energiát abból a helyiségből, ahová belépnek, és ettől jönnek izgalomba. Lehet azon vitatkozni, hogy ezek a hatások kifejezetten pszichológiaiak-e…, viszont ezért nevezik ezt pszichikus vámpírizmusnak.

 

A pszichopatikus vámpír

 

Ha az emberi vér fogyasztása vámpírnak minősít valakit, akkor sok sorozatgyilkos kiérdemli ezt a címkét. A 19. század utolsó éveiben és a 20. században Peter Kürtent, akit a „Düsseldorfi Vámpírként” ismertek, nem kevesebb, mint kilenc gyilkosságért és hét gyilkossági kísérletért csukták le. Őt áldozatai vérének látványa hozta szexuális izgalomba és azt mondták róla, hogy még el is fogyasztotta azt.

Richard Trenton Chase-t azt követően nevezték el a „Sacramento-i Vámpírnak”, hogy hat emberrel végzett és megitta a vérüket.

 

Nyilvánvaló, hogy ezek a „vámpírok” a bűntető eljárás szerint elmebetegek. Azonban ironikus módon a vérengző kényszerük és hajmeresztő gyakorlatuk inkább az irodalmi hagyomány démonikus vámpírjaihoz teszi hasonlatossá, mintsem az itt leírt, egyéb „vámpírokhoz”.

 

http://hdwallpapercollection.com/

 

Hívhatjuk-e mindezeket vámpíroknak

 

Tehát valódiak-e a vámpírok? Az olyan természetfeletti lényekről, mint amilyen Nosferau, Dracula, Lestat és az Alkonyatbeli Edward Cullen, kijelenthetjük, hogy nem. Azonban az életmód szerinti, a vérvörös, a pszichikus és a pszichopatikus vámpírok kívül esnek ezen a körön.

 

Mi a helyzet veled? Neked van bármilyen vámpírfajtával kapcsolatos élményed? Vagy te magad is vámpír vagy? Ha igen, küldj e-mailt (send me an e-mail) az olyan élményeidről, amelyet más olvasókkal is megosztanál.

 

forrás: http://paranormal.about.com/

fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..