Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Városi legenda – A „szőnyegszabász”

Eddie egy szőnyegszabász volt, de utált az lenni. Az elmúlt tíz évet lakások, üzletek, irodák, gyárak és éttermek padlóin töltötte ücsörgéssel, guggolással, térdepléssel vagy kúszással. Tíz év azzal telt el az életéből, hogy szőnyeget vágott és illesztett azért, hogy olyan emberek sétálhassanak át rajta, akikkel ő még csak nem is találkozott.

 

Különösen pocsékul érezte magát, azon a forró, nyirkos augusztusi napon, amikor az aznapi melójának a végső simításait végezte. Éppen az utolsó szegélyt szabta ki és illesztette rá arra a hatalmas, vörös szőnyegre, amelyet Mrs. Vanbrugh’s nappalijában fektetett. Mrs. Vanbrugh’s gazdag volt, aki megengedhette magának, hogy minden évben a legjobbra cserélje le a szőnyegét. Vanbrugh olyasfajta volt, aki egész nap soha még csak egy csésze teával sem kínálta meg, és kitessékelte őt, ha rá akart gyújtani.

Szóval, négy óra körül járhatott és már majdnem végzett volna. Így legalább korán tudott volna hazaérni. Álmodozni kezdett a hétvégéről, a szombati fociról, amit mindig a helyi csapattal játszott, ahol csak úgy hívták „Ed, a fejelő” abbéli adottsága miatt, ahogyan a szögletrúgásokból gólt tudott fejelni.

 

kép forrása: http://www.andrewsflooring.co.uk

Eddie hátradőlt és felsóhajtott. A munka elkészült és itt volt az ideje, hogy rágyújtson az utolsó cigarettára. Megütögette kezeslábasa zsebeit egy új csomag Marlboro után kutatva, amit aznap reggel vásárolt.

Sehol nem találta.

Amint éppen megfordult, hogy a szerszámosládájába pillantson a cigarettája után, Eddie egy kidudorodásra lett figyelmes. Egy göröngy díszelgett pontosan a vadonatúj vörös szőnyeg közepén. Egy roppant feltűnő dudor. A kitüremkedés mérete pedig… egy cigarettásdoboznyi.

 

A fenébe! – mondta mérgesen Eddie. – Már megint jól megcsináltam. A cigit az átkozott szőnyeg alatt hagytam.

Egyszer már járt így korábban, akkor fel kellett szednie a szőnyeget és az újrafektetése két órájába telt. Eddie elhatározta, hogy ezúttal nem fog újabb két órát tölteni ebben a házban. Eldöntötte, hogy más úton-módon fog megszabadulni a kidudorodástól. Ez azt jelentette volna, hogy kárba veszett egy majdnem teli doboznyi jó cigarettája, ugyanakkor bármi jobb lett volna, mint az egész szőnyeget felszedni, majd újrafektetni. A szerszámosládájához fordult egy nagy kalapácsért.

 

Kalapáccsal a kezében Eddie a szőnyeg kidudorodásához ment. Mivel nem akart kárt tenni a szőnyegben, fogott egy farönköt és a dudor tetejére helyezte. Azután akkorát ütött a farönkre, amekkorát csak tudott. Megállás nélkül döngölte és azt remélte, hogy Mrs. Vanbrugh nem hallja meg a „csatazajt” és nem toppan be kérdezősködvén. Nehéz lett volna elmagyarázni neki, hogy mit keres az ő gyönyörű új szőnyege közepén egy hatalmas kalapáccsal.

 

Úgy három-négy perc múlva a kidudorodás elkezdett kisimulni. Eddie úgy gondolta, hogy a cigarettás doboz ripityára zúzódott és a megsemmisített cigaretták szétterültek a szőnyeg alatt. Csakhamar úgy ítélte meg, hogy a dudor szinte már észrevehetetlen. Összerámolta a szerszámait, elkezdte visszahordani a bútorokat a nappaliba, és gondoskodott arról, hogy az egyik dohányzóasztal éppen ama hely fülé kerüljön, ahol a dudor volt, bebiztosítván, hogy senki se láthassa meg azt a helyet, ahol a cigarettásdoboza eltűnt. Végezetül, a munka befejeződött, így behívta Mrs. Vanbrugh-ot az ebédlőből, hogy ellenőrizze a művét.

 

Igen, kedves, nagyon szép lett. – állapította meg a hölgy, miközben futólagosan körbekémlelt a szobában. Akkor majd küldje el nekem a számlát.

Igenis, asszonyom. Amint holnap megírom a jelentést az irodában arról, hogy a munka elkészült. Eddie összeszedegette a felszerelését és kifelé indult a furgonjához. Mrs. Vanbrugh kikísérte. Olyannak tűnt, mintha valami egy kissé aggasztaná.

 

kép forrása: www.hu.mtu.edu

Fiatalember! – kezdte. Eközben Eddie beszállt a furgon fülkéjébe, elhelyezte a szerszámosládáját maga mellé az anyósülésre – Miközben ma a munkájával foglalatoskodott, ugye nem találkozott véletlenül Armanddal.  Armand az én törpepapagájom. Egy szépséges madárka, igazán gyönyörű, olyan színes tollakkal… Tudja, ma reggel kiengedtem a kalitkából, és eltűnt. Ő szeret sétálgatni a házban és olyan ügyes, hogy általában egy óra elteltével bemegy a helyére. Csak ma nem jött vissza. Még sohasem csinált ilyet, ami felettébb különös.

 

Nem asszonyom, sehol sem láttam őt. – mondta Eddie, miközben beindította a teherautóját.

És ekkor pillantotta meg a Marlboros cigarettásdobozát a műszerfalon, ahol ebédidőben hagyta…

 

És eszébe jutott a kidudorodás a szőnyegen.

És ráeszmélt, hogy mi volt az a kidudorodás.

És visszaemlékezett a kalapálásra.

És pocsékul kezdte magát érezni.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..