Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Végső állomás: Murphy „törvénykönyve”

Ki ne hallott volna Murphy aforizmáiról? (Az aforizma: tömör, szellemes, általában egyetlen mondatból álló erkölcsi vagy bölcseleti tételt kifejtő mondás.) A legtöbb ember talán fejből tudna idézni legalább ötöt-hatot, ha nem többet. De vajon mire jók ezek a kortalanak tűnő, helyzetkomikumoknak beillő igazság-magvak?

 

Aki még nem látta volna, okvetlenül tekintse meg az erről szóló, cseppet sem humortalan műsorunkat itt:

http://boldognapot.hu/blog/enigmak-murphy-torvenyei-kozmikus-osszeeskuvesek-2013-11-27/

 

http://3.bp.blogspot.com/

 

Nos, ezek után világossá válhat, hogy ezek a törvények voltaképpen nem is Edward Murphy amerikai százados, labor fejlesztési mérnök agyszüleményei, hanem az emberi élet megannyi megismerési területén dolgozó tudós, művész, bürokrata, humanista és ki tudja még ki mindenki poénos észrevétele egy adott problémával kapcsolatban.

 

Így Muphy „törvénykönyve” – ha egyáltalán adekvát ez az elnevezés – egy lezáratlan, minden ember előtt nyitva álló, a végtelenségig gyarapítható kézikönyv az élet megoldhatatlan és megfejtetlen dolgaihoz. Mindegyikben az a közös, hogy groteszk eszközökkel igyekszik a valóságot láttatni, így adva némi feloldozást önmagunk és a helyzetek komolyan vétele alól.

 

„Már megint túl komolyan veszed magadat.”

 

E törvényekben megfogalmazódik a végességünk, a múlandó oldalunk esetlensége és bizonytalansági faktora, amitől majdnem minden ember legszívesebben megszabadulna:

 

„Ha rájöttél, hogy egy művelet négyféle módon mondhat csődöt; s mindegyiket kivéded, menten fellép az ötödik.”

 

Tehát Murphy törvényei inkább egy kategóriát alkotnak, egy sokszor észbontó, önfelmentő, mégis pozitív kicsengésű könnyedséggel ajándékoznak meg bennünket, amit én úgy fogalmaznék meg, hogy

 

„Lépj tovább! Ne sajnáld magadat! A múlt elmúlt, s akkor lesz értelme, ha Te adsz neki!”

 

Murphy törvényeivel szemben azt szokták felhozni, hogy pesszimisták, sőt olykor egyenesen negatív hangvételűek. De lehet, hogy csak erről van szó:

 

„A társadalom nem autó, hanem öszvér. Ha túlságosan nógatják, rúgni fog, és leveti magáról utasát.”

 

Szóval, nem szeretjük, ha mások látják a hibáinkat. Pláne, ha még fel is hívják a figyelmünket azokra. Pedig el kéne fogadni, hogy tökéletlenek vagyunk! Szerintem akkor leszünk igazán tökösök!!!

 

http://frankcommunicationslexington.files.wordpress.com/

 

Mai fő kérdésem így hangzik: Elő tudjuk-e idézni, hogy Murphy törvényei működjenek?

 

Rögtön elárulom, hogy nem. De nem is ez a lényeg, hanem az, ahogyan a világ működik.

Ezek a törvények rendre csődöt mondanak valahányszor megpróbáljuk TUDATOSAN előidézni vagy felhasználni őket. Például, ha direkt azért mosod le a kocsidat, hogy esőt fakassz. (Elő szokott fordulni, hogy éppen aznap esik, amelyiken a kocsinkat lemostuk.) Vagy, ha direkt sávot váltasz. (Ugye tudjuk, hogy mindig a másik sáv gyorsabb.)

 

Az ilyen típusú szándékoknál derül ki, hogy Murphy törvényei nem természettudományos törvények, hanem megfigyelések, vagy ösztönös, intuitív megérzések, utólagos magyarázatok, melyek sokszor kibújnak az emberi racionalitás rabigájából és egy másik, „egyéb” kategóriába billennek át.

Ebből következik az is, hogy nem lehet jóslásra használni őket.  Így egy dolog biztos, hogy nem tudjuk öntelt módon a valóságunk „uralására” használni, s nem tudunk velük „látszatbiztonságot” teremteni az életünkben, merthogy szerintem ez a két dolog, amiben a legtöbb ember téved. Tudniillik, a tökéletes biztonság elérésére és a dolgok uralására/kontrollálására tett

kísérletei eleve helytelenek, merthogy kívülről remélik azok megvalósulását, többnyire valamilyen eszköz igénybe vételével. Ilyen értelemben a Sorsnak magasra dobják fel a labdát, hogy bebizonyítsa nekik, hogy tévedtek. A biztonságos, kiszámítható, megtervezett és tökéletesen irányított élet kialakítása csak részlegesen áll hatalmunkban. S legtöbbször csak illúzió marad. Sokszor a magasabb rendű törvények – Isten, isteni Gondviselés – érvényesülnek és játszanak velünk, vagy éppenséggel játszatják el velünk a szerepeinket.

Tanuljuk meg elfogadni önmagunk gyarlóságait és a kapott helyzeteket! S ha tudunk, akkor mosolyogjunk a megpróbáltatásokon! Tehát a végső állomás mégis csak Murphy valamelyik törvénye lesz.

 

http://s9.postimg.org/

 

Végezetül egy anekdota. Neil Armstrong, amikor a Holdra lépett, elhangzott szájából a híres mondat: „Kis lépés egy embernek, hatalmas lépés az emberiségnek!”
De ezután nem sokkal mondott még valamit: „Sok szerencsét Mr. Gorsky!”

Akkoriban senki sem értette ennek az üzenetnek a lényegét. Csakhamar nemzetbiztonsági ügy kerekedett az esetből. Akárhogyan is faggatták az asztronautát az újságírók és a riporterek, Armstrong csak nem állt kötélnek, így egészen 1995-ig nem árulta el a titkát.

Akkor megtört a jég és az egyik interjúban elárulta korábbi elhíresült mondatának a jelentését.

Úgy volt, hogy gyerekkorában baseballozott és labda átrepült a szomszéd kertjébe. A kis Neil átmászott a labdáért, amikor meghallotta, hogy Mrs. Gorsky, a szomszéd felesége, a következőt mondta a férjének: „Orális szexet akarsz? Majd akkor lesz orális szex, ha a szomszéd gyereke a Holdon sétál!”

 

Murphy törvényei is egyszer valóra válthatnak, merthogy semmi sem lehetetlen!

 

Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..