Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vijayanagara, vagyis a Dévák, avagy a Fénylő Lények városa – A hely, ahol a mitológia és a történelem békésen megfér egymás mellett

Hami – eredetileg Vijayanagara, vagyis szanszkrit nyelven a Győzelem városa – hajdanán a Vijayanagara Birodalom virágzó és gyönyörűséges városa volt.

 

Manapság csupán kőtemplomok romjai, kisebb szentélyek és egyéb épületek találhatók itt.

Vijayanagara egy kietlen, elhagyatott és elfeledett tájon fekszik.

 

Vijayanagara valószínűleg India legrejtélyesebb városa, több ezer isteni lény, szent szöveg és csodálatos templom elveszett hona.

 

Vijayanagara, ez a jelenleg romokban heverő főváros Hampi környékén terül el. Maradványai jelenleg a Világörökség részét képezik. Vijay Nagara a világ második legnagyobb városa volt, de a későbbiek folyamán muszlim hadsereg foglalta el és dúlta fel, s azóta lakatlan.

Vijayanagara, ez a jelenleg romokban heverő főváros Hampi környékén terül el. Maradványai jelenleg a Világörökség részét képezik. Vijay Nagara a világ második legnagyobb városa volt, de a későbbiek folyamán muszlim hadsereg foglalta el és dúlta fel, s azóta lakatlan.

 

Egykoron India keleti partján feküdt a legendás Győzelem városa ,melynek neve a győzelem és a város szavak szanszkrit megfelelőiből tevődik össze, s amit Vijayanagaram-ként ismernek és Andrhra Pradesh-ben található.

 

Ámde, jelenleg ez nem a híres Vijayanagara – a Fénylő Lények (dévák) – városa, hanem Hampi.

 

Senki sem tudja pontosan, mikor is építették a várost és a történelme is homályba burkolózik, azonban az indiai szent szövegek szerint ez egy olyan hely volt, ahol az emberek és az istenek szoktak volt találkozni.

 

Kr.u. 1443-ban még teljes pompájában virágzott a rejtélyes város. A híres perzsa utazó, Abdul Razzaq, látta is a roppant méretű várost, melyet egy olyan bölcs és hatalmas király kormányzott, akinek ezer elefántja volt.

 

Razzaq igazi benyomása ez volt: Vijayanagaram városának nincs párja a világon.

 

Még manapság is, amikor a város némi fennmaradt romjára vetjük a pillantásunkat, könnyedén el tudjuk képzelni ennek a metropolisznak a nagyszerűségét, amit jóval az India déli részére kiterjedő birodalom létrehozása előtt alapítottak.

 

A felirat szerint: Garuda szentélye látható Vitthala templomának nyitott oszlopos pavilonjával szemben.

A felirat szerint: Garuda szentélye látható Vitthala templomának nyitott oszlopos pavilonjával szemben.

 

A város hatalmas védőfalait óriási – több tonnát nyomó – kőtömbökből alakították ki. Ezeknek a falaknak a habarcs nélküli megépítése, az egyik követ a másikhoz milliméter pontossággal illesztve, olyan magas fokú szakavatottsággal rendelkező építőket igényelt, akiknek nem kellett szégyenkezniük az alkotásuk miatt.

 

A lenyűgöző munka sokban hasonlít a peru Sacsayhuaman-ban találhatókhoz.

 

3.3

 

Elefántistállók – a mai napig figyelemreméltóan tökéletes állapotban maradtak fenn. Másik felirat: Az elefántistállók tervrajzai, beosztása és oldalnézete

Első felirat: Elefántistállók – a mai napig figyelemreméltóan tökéletes állapotban maradtak fenn. Második felirat: Az elefántistállók tervrajzai, beosztása és oldalnézete

David H. Childress a Kína, Közép-Ázsia és India elveszett városai című könyvében a következőket írja:

„A legnagyobb templomkomplexumok a 16. századból valók és hatalmas szögletes körbekerített épületegyüttesekből áll, melyeket nagy gránit falak vesznek körül, míg a templomok tornyos kapubejáratokon keresztül közelíthetők meg. Ezek a magasba törő tégla és gipsz építmények a maguk idejének „felhőkarcolói” voltak, mivel gyakorta meghaladták a 150 láb magasságot, vagyis az 52 métert…”

 

A 16. századból való Vitthala templom nyitott oszlopos pavilonja

A 16. századból való Vitthala templom nyitott oszlopos pavilonja

 

Különösen érdekesek a szorosan egymáshoz simuló, kötőanyag nélkül egymáshoz illesztett gránit falak, melyek a templomkomplexumokat szegélyezik, azt a benyomást keltve, hogy idősbek a város többi részénél.

 

„… a tömböket – melyeket jobbára szabályosan vágták ki és úgy helyezték el, ahogyan az ember elvárná – poligonális, azaz sokszögű stílusban illesztették egymáshoz oly módon, hogy a tömbök tökéletesen egymáshoz simultak, mintha egy kirakós játék egyes darabjai lettek volna. Ez az építészeti forma módfelett szokatlan és a legkifinomultabb kőillesztő technikának számítanak. Az ily módon egymással ölelkező falak egyebek mellett földrengés-biztosak voltak…” (Childress)

 

Van-e bárminemű kapcsolat Vijayanagara és Peru között?

 

A Peruban található ősi építményekkel kapcsolatos egyik elmélet szerint az „Atlantiszi Szövetségnek” nevezett rejtélyes csoport építette azokat. Atlantisz elsüllyedését követően ezek a tengerészek elméletileg az egész világot beutazták és tettüket hihetetlen módon nádból készült csónakokon vitték véghez! Vajon Vijayanagara ősi falát az Atlantiszi Szövetség emelte?

 

Sok olyan történet kering, melyek szerint ez a nagyon régi város egy spirituális erőben bővelkedő hely.

 

3.6

 

Hampi (Vijayanagara) hajdanán a legerősebb és a legnagyobb hindu főváros volt Dekkán tartományban 1336 és 1565 között.

 

Hampit korábban Pampa Kshetra-ként ismertették a Puranák és a Mahabharata, valamint Kishkinda-ként szerepel a Ramayanaban, ahol Rama Nagyúr találkozik egy Hanuman nevű hindu istenséggel.

 

Ez a lenyűgöző és hatalmas város valaha több mint egy milliós lakossággal rendelkezett. A hindu királyok felkarolták a kultúrát, a művészeteket, fejlesztették a mezőgazdaságot és a várostervezést. A vallások semmilyen gondot nem okoztak a királyok számára, akik biztosították azok gyakorlását.

 

Manapság, az itt élő kis majmocskákat leszámítva, a történelem előtti nagyság eme magukkal ragadó maradványai szinte teljesen elhagyatottá váltak. Úgy tűnik, hogy a turisták nem különösebben érdeklődnek aziránt, hogy felkeressék „az istenek és a királyok városának” templom-komplexumait, valamint a hatalmas elefántoknak szánt istállókat, melyek a mai napig figyelemre méltóan kifogástalan állapotban maradtak fenn.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/vijayanagaraempire.php?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Messagetoeaglecom+%28Message+To+Eagle+-+News%29#.VI15pvl5P5w

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..