Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Világegyetemünk csak egy a sok közül?

A 20-21. század tudósaink is feltűnt, hogy univerzumunk meghökkentően életbarát, emberbarát és egyedülálló. Rendkívüli abban a tekintetben, hogy olyan, mintha minden egyes paraméterét valaki úgy állította volna be, hogy azok alkalmasak legyenek az élet bonyolultabb szerveződéseinek, kivált az intelligens fajoknak a kialakulására, vagy megteremtésére. Ezt a gondolatmenetet szeretném most tovább fűzni abba az irányba, amely az univerzumok sokasága felé mutat.

 

Mennyi univerzum létezik? Senki sem tudja. Az egyik, szerintem forradalmi elmélet azt feleli erre a kérdésre, hogy végtelen, vagy legalábbis nagyon sok. Ezért is nevezi multiverzumnak a mindenséget.

Ha ez így van, akkor nem elképzelhetetlen, hogy te meg én jelen vagyunk egy sor mástípusú, a mienkétől valamelyest eltérő, alternatív valóságban is egyidejűleg azzal, hogy a jelen körülményeink között élünk.

Ha ez a teória megállja a helyét, akkor az ősrobbanás nem csak egyszer következett be és nem csak nálunk, illetve velünk történik ez a folyamat. A gondot jobbára az okozza, hogy mi nem vagyunk képesek az ősrobbanás előtti állapotokat szimulálni, megmérni, csupán megtippelni, feltételezni, megsejteni. De az sem csekély dolog.

 

Amennyiben ez az elmélet igaznak bizonyul, akkor a mi univerzumunk – lett légyen akármilyen hatalmasnak tűnő is – csupán egy alternatívája az ősi mintázatú világegyetemnek. Ebből következik, hogy az élet végtelen változatossága az ember számára felfoghatatlan távlatokat nyit meg. Ezt a lehetőséget azzal szokták kiküszöbölni, s az élét elütni, hogy a multiverzum-elmélet konklúziói között találunk olyan következtetést is, miszerint létezniük kell hamis univerzumoknak is. Ezek olyan „világok”, ahol nem alkalmasak a feltételek az élet kialakulására. Talán ezek vannak többen.

 

Ámde, ezen a ponton kell arra felhívni a figyelmet, hogy a mi fizikánk a mi fejünkből, a mi méréseinkből indul ki, ami a mi körülményeinkhez idomul. Így feltétezhető, hogy az intelligens életnek más fajtái is kialakulhatnak. Nem minden a szénalapú élet, mint ahogyan nem minden a vízalapú élet, s nem minden dől el a mai ismert biokémiai alapon. A tudatosság egy sokkal multidimenzionálisabb jelenség, mint hisszük. Eddig még csak nagyon keveset sikerült felfedeznünk a tudatosság lényegéből, így nem tudunk eleget az önmagára reflektáló, önmagát érzékelni képes és a saját szaporodását, s ezzel a jövőjét előre megtervező tudatosságról.

 

Egyáltalán nem fikció, fogalmazzunk úgy, hogy sokkal több, mint fikció, hogy a miénkhez hasonló típusú univerzumok is nagyszámban létezhetnek. Mint ahogyan ezek a világegyetemek olykor-olykor érintkezhetnek is egymással, azaz kapcsolatba léphetnek egymással. De lehet, hogy mi ezt még eddig nem vettük észre! Nem feltétlenül kell mindjárt robbanásokra gondolnunk, a kontaktusok, a kozmikus kapcsolatok lehetnek leheletfinomak is, mint ahogyan az életünket meghatározó paraméterek is rendkívül cizelláltak.

 

De a multiverzum-teória olyan sarkalatos kérdések megválaszolására késztet bennünket, amelyekre eddig nem adott a természettudomány kielégítő választ.

Ilyenek:

  • Mitől élő egy élőlény?
  • Mi szervezi az anyagot?
  • Minek a hatására fejlődik ki a tudat?
  • Hogyan képes a tudatosság/információ (át)szerveződni evolúciós korszakokon át?
  • Miként kontrollálja magát a tudat/információ?
  • Hogyan örökíti át a már megszerzett/elért komplexitást és tudást (emlékeket) egyik élőlény a másikra? Illetve az egyik univerzum a másikra?

 

Furcsa, de valószínűleg ezek a kérdések már a kvantumok szintjén fognak eldőlni, vagyis mikrokozmikus szinteken. Véleményem szerint ez részben azért fog így történni, mert a makrokozmikus léptékekhez mi túl kicsik vagyunk és azokhoz az eszközeink sem adottak (legalábbis egy darabig nem lesznek), részint mert az élet belülről fejlődik kifelé, s a finomabbtól halad a durvább irányba.

 

Boldog napot!  

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..