Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Visszafordíthatatlan folyamatok – a klíma és a psziché viszonya

A végítéletről sok mindent összehordott már az emberi elme. Vallások, spirituális mozgalmak, titkos társaságok, kormányok és természetesen az egyéni emberi meggyőződések latolgatják és szondázgatják az eseményeket. Világunkban szemmel láthatóan abnormális tendenciák sodorják magukkal az életünket. Ha akarjuk, ha nem, visz az ár. Ebből a lehúzó energiatömegből csak a legkomolyabb erőfeszítésekkel lehet kiszállni. A magam részéről mindenkit az önálló gondolkodásra sarkallnék.

A környezetvédelem terén már számos jelentés született, amelyek rámutattak, hogy nem szokványos fordulat megy végbe bolygónk klímájában. A Föld átlaghőmérséklete megnövekedett: az üvegház-hatás és a Föld szennyezettsége csak tovább fokozza a folyamatok sebességét és tovaterjedését. Az időjárás változásait mindenki érezheti a bőrén, de arról sokan nem tudnak, hogy a pszichénkben is mélyreható változásokat indukáltak a klimatikus folyamatok. Méghozzá visszafordíthatatlan következményekkel kell számolnunk.

Planétánkon jól megfigyelhető a Golf-áramlás. Az iskolai tankönyvek is törzsanyagukba helyezték ezt az ökológiai jelenséget. Aligha kétséges, hogy az életterünk megváltozását a Golf-áramlásból kiindulva valaki meg ne érthetné. Igen ám, de az életterünk drasztikus – néhány évtized alatt bekövetkező – átalakulása maga után vonja az élőlények életének alapvető megváltozását is. S akkor még nem beszéltünk a spirituális konzekvenciákról.

A Golf-áramlás megváltozása

Az Északi-sarkvidék jéghegyei azért olvadnak, mert a Mexikói öbölből kiinduló tengeráramlat a trópusokon felmelegedett vizet északra szállítja. Ezzel gyakorlatilag fűti Északnyugat- és Észak-Európát: Skandináviát, Izlandot, Grönlandot stb. A víz fokozatosan megolvasztja az északi jégpáncélokat, így hatalmas mennyiségű édesvíz kerül a tengerekbe, amely két dolgot mindenképpen eredményez. Egyrészről csökken a tengerek sótartalma, másrészről megemelkedik az óceánok vízszintje. Az utóbbi években ez a folyamat felgyorsult. Egyre több meleg víz érkezik télvíz idején Európához és az Északi-sarkvidékhez, így a klíma átmenetileg enyhül. Azonban a gyengébb sótartalmú északi víz és az eleinte még erősebb sótartalmú trópusi meleg víz nem jól elegyedik egymással, mivel a nagyobb fajsúlyú alul marad és a kisebb a felszín közelében. Ha ez így marad, akkor nem tudja leadni azt a hőjét a légkörnek, amelynek számítására hivatott.
Amint a víz kihűl, lefelé kezd áramolni és elindul visszafelé. Ennek a nyári időszakban érezhető a jelentősége, ugyanis akkortájt az északról szállított hideg víz lehűti a forró égöv tengereit.

A hatalmas hőmérsékletbefolyásolás hatásai kimutathatók a légkörben az éves csapadékmennyiségtől a felmelegedésig. Az egész föld arculatát érinti a Golf-áramlat benne minden élőlénnyel. Sok fajt közvetlenül, de alapjában véve mindenkit. Különösen, ha meggondoljuk, hogy nem egy Golf-áramlatról beszélünk, hanem más tengeráramlatok is kiindulnak a Mexikói-öbölből, amelyek Afrikát megkerülve India, illetve egy másik Ausztrália felé halad. Velük kapcsolatban is hasonló a helyzet a déli féltekére vetítve.

Pszichés klíma

Amikor az egyenlítői meleg és a pólusokhoz közeli hideg víz nem tud megfelelően cserélődni, a dinamika felborul. Ez pár éves távlatban katasztrófákat eredményezhet. Egyre kevesebb só, egyre több víz, amelyből az édesvíz a ritkább, a tengerek nem fagynak be északon, hanem egyre sötétebbé válnak (a sötét több hőt nyel el). Ezek a folyamatok és társaik együttesen generálják a globális felmelegedést, amelyet az emberek is megsínylenek.

A közvetlen hatások az idegrendszerünkben jelentkeznek, amelyek társadalmi vonatkozásai csak tovább erősítik a változásokat. Egyre több lesz a migráció, vagyis az emberek elköltöznek, elvándorolnak őseik lakóhelyéről. A zordabb klíma még egyenlőtlenebbé teszi a megtermelt javak elosztását. Nőnek a társadalmi különbségek, amelynek demográfiai hatásai is törvényszerűek. Nő az emberek nyugtalansága, így az emberiség pszichés klímája is mind jobban megzavarodik.

A felborulni látszó globális időjárás kihat az agyműködésére, a test hormontermelésére, és ezekből kiindulva a teljes organizmusunkra. A hőmérséklet-ingadozás is igénybe veszi a testünk és a pszichénk alkalmazkodóképességét. Aki nem akar foglalkozni ezzel a jelenséggel, az is rákényszerül a furcsa és vezérelhetetlen, óriási erejű viharok, árvizek és a teljesen kiszámíthatatlan földrengések miatt. A változások sokkjaival egyúttal az emberek élete is megtelik félelemmel.
Szemmel láthatóan felborult az egyensúly az emberekben: egyre több az önzőség, az erőszak, az önérdek és az egoizmus. Ezzel aláássuk a saját jövőnket. Úgy vélem, csak egyéni szinten, józan belátásra lapozva lehet a pozitív változásokat elindítani.

A pólusváltások, a jégkorszakok, az özönvizek geológiai emlékei, a különféle ősemberfajok kipusztulása és az állatok kihalása intő jelként mered ránk a múltból. Nem sok kell ahhoz, hogy egy természeti folyamat gyökeresen megváltoztassa az emberiség virágzó evolúcióját. Nem kétséges, hogy „habár felül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr!”.

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..