Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Víz alatti régészet – 2013

Olvastál már a Bimini utakról, melyek állítólag Atlantisz részei voltak, vagy a Japán melletti Yonaguni romokról, mert mi most új víz alatti felfedezést teszünk…

 

Rejtélyes műemlékeket találtak a Galileai-tenger alatt

 

A legfontosabb tudnivalók a Galileai-tengerről:

„A Galileai-tenger Izrael legnagyobb édesvizű tava. Más nevei: Kinneret-tó, Tiberias-tó, a Bibliában Genezáreti tó. 2000 óta a Világörökség várólistáján szerepel, a Jézus és az apostolok galileai útvonala gyűjtőelnevezésen belül.

A Föld legalacsonyabban (209 méterrel a tengerszint alatt) fekvő édesvizű tava. (Az abszolút rekordtartó a közeli, sós vizű Holt-tenger.)

Hossza mintegy 21 kilométer, legnagyobb szélessége 13 kilométer. Kerülete mintegy 53 kilométer, területe 166 km², legnagyobb mélysége mintegy 43 méter, vízmennyisége körülbelül 4 km³.

A tó vizén járt a Biblia szerint Jézus.” (forrás: wikipédia)

 

http://www.united-academics.org/

 

A Science Daily 2013. június 10-i száma szerint rejtélyes műemlékre bukkantak a Galileai-tenger alatt.

Az Észak-Izraelben található Galileai-tenger partvidéke számos kiemelkedő régészeti lelőhelynek ad otthont. A Tel Avivi Egyetem tudósai ezúttal egy ókori építményre bukkantak mélyen a hullámok alatt.

 

Mialatt a kutatók geofizikai vizsgálatot végeztek a Galileai-tenger déli részén, véletlenül belebotlottak egy kúp alakú építménybe, amely megközelítőleg 230 láb átmérőjű, 39 láb magas, a súlya a becslések szerint 60 000 tonna – jelentette be a TAU Geofizikai és Planetáris Tudományok Tanszékén dolgozó Shmulik Marco professzor. Rajta kívül a csapat tagja volt Zvi Ben-Avraham és Moshe Reshef TAU professzor, valamint Dr. Gideon Tibor, a TAU egykori növendéke az Oceanográfiai és Limnológiai Kutatóintézetéből.

(Limnológia: az édesvizekkel, mint komplex rendszerekkel foglalkozó tudomány.)

 

A kezdeti felfedezés arra engedett következtetni, hogy nagyjából 6000 évvel ezelőtt a szárazföldön emelték az építményt és csak később merült víz alá. Marco professzor nem csak a struktúrát alkotó köveket nevezte lenyűgöző teljesítménynek, hanem azt is, hogy valószínűleg több mint egy mérföldről szállították ide és egy különleges építési terv szerint rendezték el azokat.

 

A Ben-Gurion Egyetemen, illetve a műemlékekkel foglalkozó hatóságnál dolgozó Dr. Yitzhak Paz azt mondta, hogy ez a lelőhely, amelyet nemrégiben részletesen bemutattak a Tengeri Régészet Nemzetközi Folyóiratában, egy korai temetkezési helyre hasonlít és valószínűleg a korai bronzkorban készülhetett. Úgy véli, hogy lehetett valamiféle kapcsolata a szomszédos ókori várossal, Beit Yerah-hal, ami a legnagyobb és legjobban megerősített város volt a vidéken.

 

http://cdn.ph.upi.com/ – Photo: Shmulik Marco

 

A szonár leplezte le az ókori építményt

 

A kutatócsoport először arra vállalkozott, hogy feltárja a Galileai-tenger ezen területén találtható kavicslerakódás kiindulópontját, amelyről azt gondolták, hogy a Yavniel patak halmozta fel, mely a Galileai-tengertől délre fekvő Jordán-folyó előhírnöke volt. Mialatt a szonár technológiát használták a tó fenekének a vizsgálatára, egy hatalmas, kövekből álló halomra lettek figyelmesek az egyébként lapos kikötőmedence közepén.

 

A szokatlan radarjeleken meglepődve Marco professzor lemerült, hogy többet tudjon meg. A közelebbi szemrevételezés megmutatta, hogy a halom nem egy véletlenszerű kőrakás, hanem egy előzetes tervek szerint emelt építmény, amely három láb hosszúságú, bazaltnak nevezett vulkanikus kövekből állt. Mivel a legközelebbi kőlelőhely több mint egy mérföldes távolságra található, úgy gondolja, hogy kifejezetten ennek az építménynek a kedvéért szállították ide a követ.

 

Az építmény korának meghatározása céljából a kutatók a talapzat körül felhalmozódott homokot vizsgálták. Az egész éven át tartó természetes homoklerakódásnak köszönhetően az ajzat jelenleg 6-10 lábnyi vastagságú a Galileai-tenger fenekén. Tekintetbe véve a föveny magasságát és a felhalmozódás mértékét, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az emlékmű több ezer éves.

 

http://www.ravenecho.com/

 

Mélyebbre tekintve

 

Következő lépésként a kutatók egy speciális víz alatti ásatási csapat felállítását tervezik, hogy több információhoz jussanak az építmény eredetét illetően, ideértve annak a felszínnek az átvizsgálását is, amelyre az építményt emelték. A régészeti leletek utáni kutatás segíteni fog abban, hogy még pontosabban meg tudják állapítani a műemlék korát, s nyomra vezethet az építők kilétét és az épület rendeltetését illetően is. Miközben pedig biztosan felkeltik az archeológusok érdeklődését, Marco professzor azt is mondta, hogy a leletek úgy megvilágításba helyezhetik a régió geológiai történetét.

 

„A struktúra alapja, amely egykoron szárazföldön állt, alacsonyabban fekszik, mint bármelyik vízszint, amelyről az ókori Galileai-tenger esetében tudomásunk van. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vízszint folyamatosan emelkedett volna” – közölte.

Mivel a Galileai-tenger egy tektonikailag aktív vidék, a tó feneke és ezért az építmény is, elmozdulhatott az idők folyamán. További vizsgálatokat terveznek, hogy még többet tudhassanak meg a múltbéli tektonikai mozgásokról, az üledék felhalmozódásról és a történelem folyamán bekövetkező vízszint-változásokról.

 

forrás: http://www.crystalinks.com/

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130610113010.htm

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..