Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Zarándokhelyek

A zarándoklat egy szent hely felkeresése valamilyen kultikus célzattal. A zarándoklat nem feltétlenül függ össze a vallásossággal, de természetesen a hithez kapcsolódik. Ezeken a helyeken az ember lelke feltöltődik azzal az erővel és energiával, amely a szent helyből árad. Általában a zarándokhelyek egyben csodatevő helyek is, ahol az isteni erők jelenléte az átlagosnál sokkal jobban érzékelhető. Számtalan gyógyulás, jelenés és kinyilatkoztatás történik mind a mai napig a világ igazi zarándokhelyein.

 

zarándokhelyek2 

 

Kába szentély

Szaúd-Arábia

 

A Kába szentély, vagy egyszerűen csak Kába, a mekkai Nagy Mecset belső udvarán álló szentély, amelyben egy rejtélyes Fekete Követ őriznek.

A Fekete Kő, valamint a köré épített szentély és mecset az iszlám világ legfontosabb vallási központja, a legszentebb hely. A kibla, vagyis a muzulmánok imádságának meghatározott iránya a világ minden tájáról a Kába felé mutat. A hívők naponta ötször a Kába felé fordulva imádkoznak és a Korán (iszlám szent könyv) parancsa alapján ide zarándokolnak.

 

A Nagy Mecset négyszögletes belső udvarának közepén, egy talapzaton áll a 12 méter hosszú, 10,5 méter széles és 15 méter magas Kába szentély. A „Kába” név az arab „kocka” szóból ered. Az épületet fekete brokátdrapéria borítja, amelyet ezüst és arany színnel írott idézetek díszítenek.

A szentély oldalait nagyjából a négy égtáj felé tájolták. A Kába szentély keleti sarokköve a Rukn-al-Aswad (a Fekete Kő), a híres meteorit.

 

A tévesen Kába-kőnek nevezett kis méretű (30×40 cm) meteorit az épület ajtaja mellé van befalazva, egészen alacsonyan azért, hogy csak térdelve lehessen megcsókolni. A Fekete-kő több darabra törött, ezért vastag ezüstpánt tartja össze.

 

A hagyomány szerint a Kába szentélyt Ibrahim (Ábrahám) és fia Izmael emelte az igaz Istennek.

 

A Kábához kötődnek bizonyos szertartások is. A mohamedán vallásnak öt alapelve van: hitvallás, ima, alamizsna, böjt, zarándoklat. Ennek megfelelően a muszlimoknak naponta ötször kell imádkozniuk, bárhol legyenek a nagyvilágban.

A zarándoklat öt napig tart. A hívők a mekkai zarándoklat első napján hétszer körbejárják a Kába szentélyt, majd hétszer futnak végig a két közeli domb közötti fedett folyosón, amellyel Hágár és Izmáel sivatagi vándorlására emlékeznek. Az ötödik napon ismét hétszer járják körbe a Kábát. A zarándokok 7×7 követ gyűjtenek, amelyekkel az út negyedik napján Minában jelképesen „megkövezik a démonokat”.

 

zarándokhelyek7

 

Szent Jakab-út/El Camino

Spanyolország

 

A Szent Jakab-útat, spanyol neve (Camino de Santiago) okán El Caminonak is nevezik. Maga a zarándokút Spanyolország Galícia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A keresztény hagyományok szerint a helyi székesegyházban találhatók Idősebb Szent Jakab apostol, Jézus egyik tanítványának földi maradványai.

A zarándokút nemzetközileg ismert jelvénye a fésűkagyló, mellyel az út mentén mindenütt felfestve találkozhatunk. Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célállomása. A legenda szerint Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből Észak-Spanyolországba, itt temették el azon a helyen, ahol most Santiago de Compostela található.

 

A középkori keresztes hadjáratokat követően értékelődött fel igazán a caminoi zarándoklat, miután a Szentföldre már nem lehetett eljutni. Ma már nem csak a vallásukat gyakorlók indulnak neki e hosszú zarándokútnak, hanem olyanok is, akik az élet nagy kérdéseire keresik a választ. Az 1980-as évek második felétől újjáéledt El Camino vonzereje. 1993-ban sok zarándokszállást és útjelzőt felújítottak. A Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi.

A zarándokok száma évi átlag 50 000 – 100 000 között mozog. De 2004-ben megközelítette a 180 000-et, mivel az szent évnek számított.

 

Az El Camino zarándokút hatására elkezdték kiépíteni Magyarországon a Mária-út névre keresztelt zarándokutat is, mely Máriacelltől Csíksomlyóig és Czestohowától Medjugorje-ig fog tartani.

 

zarándokhelyek9

 

Megváltó Krisztus szobra

Brazília

 

A Megváltó Krisztus szobra (portugálul Cristo Redentor, azaz a „Megváltó szobra”) a brazíliai Rio de Janeiroban található. 30 méter magas, Jézust ábrázolja, amint kitárja karjait.

Brazília nemzeti jelképe. A 8 méteres talapzaton álló emlékmű 1145 tonnás szobor teljes szélessége 30 méter. A Megváltó Krisztus szobra 704 méteres magaslaton, pontosabban Corcovado-hegyen foglal helyet.

 

A vallási emlékmű megalkotásának gondolata 1850 körül vetődött fel Dom Pedro Maria Boss katolikus pap fejében, de tervei akkor még nem ölthettek testet. Egészen 1921-ig kellett várni, amikor is Brazília függetlenségének 100. évfordulója alkalmából az egyik hetilap pályázatot írt ki egy nemzeti emlékhely megalkotására. A pályázat győztese Heitor da Silva Costa lett. A Megváltó Krisztus szobor megvalósítására adománygyűjtést szerveztek.

 

A szobor Párizsban készült. Az óriási mű a húszas évekre jellemző művészeti irányzatnak megfelelően art deco stílusban készült. 1931. október 12-én ünnepélyes keretek között avatták fel. 1965-ben VI. Pál pápa jelenlétében megismételték a felavatási szertartást, majd 1981. október 12-én került sor II. János Pál pápa jelenlétében a szobor 50. születésnapjának megünneplésére.

 

Gyalogosan 220 lépcsőfokon lehet eljutni a szobor lábazatánál kialakított kilátóteraszhoz, ahonnan bámulatos panoráma nyílik az egykori fővárosra. A Megváltó Krisztus szobrát az ún. „hetek napján”, 2007. július 7-én Lisszabonban tartott nemzetközi szavazáson a világ hét új csodája közé választották. Ez az egyetlen 20. századi építmény, amely bekerült a hetek közé. Vallásos és nem hívő emberek egyaránt elzarándokolnak életükben legalább egyszer a Megváltó Krisztus szobrához. A zarándokok száma meghaladja az évi 1.8 milliót.

 

Boldog napot!

Száraz György

 

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..