Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

ZARÁNDOKUTAK

Zarándoklat a Fekete Madonnához

 

A częstochowai Fekete Madonna Európa egyik leghíresebb ikonja. Ez a kép Szűz Máriát ábrázolja. Az évek folyamán a lengyel függetlenség jelképévé vált. A legenda úgy szól, hogy Jézus egyik tanítványa, Szent Lukács festette a Mária-képet egy cédrustáblára. Ez a tabló a mítosz szerint a Szent Család lakhelyéről származott.

Maga a kép meglehetősen kalandos sorsot tudhat magáénak: Jeruzsálemből, Bizáncba, majd onnan Belzen át Jansa Góra-ba (magyar jelentése: Fényes Hegy) került. Minő véletlen egybeesés, hogy 1382-ben vették birtokba Jansa Góra-t a magyar Pálosok!

 

zarandokutak7

 

A Jansa Góra-i ikon arról vált híressé, hogy a belőle sugárzó erő csodákat tesz a zarándokokkal. 1655-ben Jansa Góra-t a svéd invázió ellen egy kis lengyel keresztény csoportnak sikerült megvédenie az ellenséges protestánsokkal szemben. Ez volt a háború menetének fordulópontja. Az eseményt a Csodatévő Madonnának tulajdonították. Egy évvel később János Kázmér király felajánlotta Lengyelországot Máriának. Később megkoronázták a Fekete Madonna képet. A evangélista ikonja olyannyira felfokozta a lengyel emberek hitét és autonómia iránti igényüket, hogy azt veszélyesnek minősítette az orosz uralkodó is. Miklós cár kijelentette, hogy a Fekete Madonna a „legveszélyesebb lengyel forradalmár”. Ezután betiltotta a częstochowai zarándoklatokat.

 

Maga a festmény egy 122,2 x 82,2 x 3,5 centiméteres fatáblán látható. Rajta a gyermek Jézust karján tartó Szűz Mária szerepel. Amikor megáll az ikon előtt a zarándok, Mária arca és szeme szinte a lelkébe lát. Mária köntösén a magyar uralkodóház liliomai tűnnek fel.

 

Amikor 1994-ben a Pálos Rend hazatelepülésének 60. évfordulóját ünnepelte, a lengyelek a Częstochowai Fekete Madonna kegyképének másolatát a Gellért-hegyi Szent Gellért Sziklatemplomnak ajándékozták.

 

A Fekete Madonna elnevezés még azonban magyarázatra szorul. Egyesek úgy vélik, hogy érdemes megkülönböztetni Fekete Madonnát és Fehér Madonnát. Utóbbi mindig Szűz Mária, aki kezében egy fehér gyermeket, Jézust tartja, aki a hagyomány szerint Názáretből származott. Ugyanakkor létezik a Fekete Madonna, aki az évezredek óta várva-várt zsidó messiás, Immanuel anyja. A Fekete Madonna képeken az édesanya mindig egy fekete gyermeket tart. Ezek után érdemes megjegyezni, hogy a magyarok Nagyboldogasszonya, akinek az ünnepe augusztus 15-ére esik, a Fekete Madonna, vagyis a Megváltó, ha úgy tetszik, a Messiás édesanyjának az ünnepe.

A félreértések elkerülése végett, egy újabb adalék: a Fehér Madonna voltaképpen Jézus, míg a Fekete Madonna Krisztus édesanyja.

Mindebből talán érthető, hogy miért tulajdonítanak a világ minden táján – így Lengyelországban is – a Fekete Madonna-ábrázolásoknak, képeknek és szobroknak olyan varázslatos erőket, amelyek miatt zarándokok milliói kelnek útra minden évben világszerte.

 

A karnaki szkarabeusz titka

 

Az egyiptomi Luxor városában található Karnak talán a világ legnagyobb kiterjedésű templomkomplexuma. Itt található egy híres kőből készült szkarabeusz, amely mágikus erővel rendelkezik. Lássuk, mi áll e rejtély hátterében!

III. Amenhotep (i. e. 1392-1355) a XVIII. dinasztia egyik legkiemelkedőbb fáraója volt. Egyiptom neki köszönheti fennállásának egyik legragyogóbb időszakát. A béke, a jólét, a bőség és a kultúra jellemezte akkoriban a népet. A luxori és a karnaki templomok egy-egy része e dicső istenkirály kézjegyeit viseli magán. A nevéhez fűződő szobrok és épületek rengetegét aligha lehetne e helyen felsorolni. Tény, hogy a fáraót valóban testet öltött istenként tisztelték és erre a monumentális építmények csak ráerősítettek. III. Amenhotep volt a később nevet változtató, önmagát Ehnatonra keresztelő fáraó édesapja.

A kincstár akkoriban tele volt, az ország hatalmas kiterjedést tudhatott magáénak. A külpolitikáját túlnyomórészt a diplomácia és nem a hadjáratok vezetése jellemezte. Jó kapcsolatokat ápoltak az asszírokkal, a mitanniakkal, a babiloniakkal és a hattikkal.

 

A karnaki templomot is jócskán átalakította, illetve kibővítette III. Amenhotep: lebonttatta a negyedik pülónt (kapu, bejárat) a hozzá tartozó szentélyekkel egyetemben és felépítette a harmadik pülónt. Új bejárat és előudvar született, melyben két sorban oszlopok álltak papirusznövényt jelképező oszlopfőkkel. Majd építeni kezdték a tízedik pülónt. Ennek iránya kissé eltér a hetedik és nyolcadik pülónéhoz képest. Ez Mut istennőnek, Ré feleségének kialakított szent kerület bejáratához vezetett. III. Amenhotep új templomot emeltetett Mut tiszteletére, s templomában állítólag 600 szobrot helyezett el Szahmet istennő, Ré leányának tiszteletére. Ezen kívül Karnakban Maat istennőnek, Ré másik leányának is építetett szentélyt. Az egész templomkomplexum a rend és a harmónia erőit sugározta magából.

A szent tó mellett található egy hatalmas kőből faragott szkarabeusz. Aki elzarándokol Karnakba, biztosan felkeresi ezt a szent állatot, ugyanis érvényben van egy legenda, miszerint ha valaki hétszer körbesétálja a szkarabeuszt és minden egyes fordulatnál önmagában kíván valamit (minden körben ugyanazt), akkor a szkarabeuszból áradó teremtő erő támogatja, sőt olykor valóra váltja a kívánságát.

Amit mindenképpen figyelembe kell azonban venni, az a forgás iránya, mert vannak napok, amikor az óramutató járásával azonos és vannak napok, amikor ellenkező irányban kell a köröket leróni. Ez tulajdonképpen a mágikus energiáknak a forgási irányából fakad. Ezt elsősorban az energiákra érzékenyebb személyek és az auralátók tudják pontosan meghatározni a helyszínen.

Mivel naponta több ezren keresik fel a karnaki templomot a zarándokok és a kíváncsi turisták, ezért bőven van alkalmuk töltődni a szkarabeuszból áradó, ősi energiákból. A szkarabeusz az örökkévalóságnak és a felkelő napnak, az ember önmegvalósításának és a sors beteljesülésének szent jelképe Egyiptomban, úgyhogy nem árt a zarándokoknak minél többet magukba szívniuk eme energiákból.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..