Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Zoroaszter világvége-próféciája a Gochihr üstökösről és annak hasonlósága János Jelenések könyvével

Zoroaszter hasonlít sok más olyan prófétához, akik az utolsó ítélet napjáról szóló jóslatokat hirdettek.

Zoroaszter szerint a világvége akkor jön el, amikor a Gochihr nevű üstökös a Földbe fog csapódni. Meglepően hasonlít egymáshoz Zoroaszter próféta világvége-jövendölése és a Bibliában szereplő utolsó időkről szóló rész. Vajon ez a két jóslat ugyanazt az eseményt jósolja meg?

 

Ki volt Zoroaszter?

 

A zoroasztrizmust a világ egyik legrégibb vallásának tekintjük. Alapítója Zoroaszter volt, akit Zarathusztrának is hívtak. Ő egy olyan perzsa próféta volt, aki Kr. e. 628-ban született és a vélekedések szerint kb. Kr. e. 550-ben halt meg.

 

A zoroasztrizmus eredete, főképpen pedig az eredeti tanításai mára elvesztek, illetve homályosak, de a fennmaradt információkra alapozva legalább néhány dolgot megismerhetünk Zoroaszter prófétáról és az ő hitéről.

 

 

Raphael képe: Az athéni iskola (Zoroaszter tartja a glóbuszt a kezében)

 

Perzsia keleti részén élt (a mai Irán és Afganisztán területén), s azt állította, hogy Ahura Mazdától, a Bölcsesség Urától kapott egy látomást, aki az igazság prédikálására jelölte ki őt. Sok követőt nyert meg tanításaival, melyek egy folyamatban lévő kozmikus csatáról szóltak, ami Ahura Mazda, a Fény istene és Ahriman, a gonosz princípium között dúl.

 

Zoroaszter próféta azt állította, hogy az embereknek hatalmukban áll a választás jó és rossz között.

 

Tanításai értelmében mindnyájunknak van spirituális választása. Elfogadhatjuk az asa-t (igazságot, mely az istenihez vezet), illetve visszautasíthatjuk a druj-t, azaz a hazugságokat, melyek a nem tudás és a káosz előidézői. Zoroaszter arra bátorította követőit, hogy jó gondolatokkal foglalkozzanak, jó szavakat mondjanak és jó tetteket hajtsanak végre másokért.

 

Vajon a Zoroaszter által megjósolt üstökös hozza el a világvégét?

 

Zoroaszter követői egymást követő generációkra hagyták örökük a tanításait valószínűleg több mint egy évezreden át. Majd Zoroaszter tanításait papírra vetették és az Avesztaként ismert szentírásban foglalták össze, de annak csupán néhány másolata maradt fenn.

 

Sajnos az ősi írásokat ellopták vagy megsemmisítették az egymást követő arab, török és mongol csaták során. A létező legrégibb másolat 1323-ból való, s nagy tudományos vita dúl a szentírás eredetisége körül.

 

Zoroaszter világvége próféciája a Gochihr üstökösről

 

Zoroaszter próféta megjósolta, hogy a Gochihr üstökös végül a Földnek csapódik, de nem adott meg semmilyen pontos időpontot. Amikor ez bekövetkezik, „tűz és dicsfény” minden fémet és ásványt megolvaszt, majd egy általános tűzvészen ég el a világ. Az ennek eredményeként fortyogó fémláva folyamként önti el a földet. Az igaz és a pokolból elengedett gonosz lelkek keresztül fognak kelni rajta. A gonoszok megtisztulnak bűneiktől, míg a jámbor lelkek úgy fogják érezni, mintha meleg tejben sétálnának.

 

Ennek a legrészletesebb leírása a Bundahishn 30. fejezetében található.

 

A Jelenések könyvéből (Biblia) a következőket tudhatjuk meg:

 

Jelenések 8:8 A második angyal is trombitált, és mint egy tűzzel égő nagy hegy vetteték a tengerbe; és a tengernek harmadrésze vérré lőn;

Jelenések 8:9 És meghala a tengerben lévő teremtett állatoknak harmadrésze, a melyekben élet vala; és a hajóknak harmadrésze elvesze.

(Károli Gáspár fordítása)

 

Van-e bármiféle kapcsolat a Jelenések könyve és Zoroaszter próféciája között?

 

Amiatt is érdemes összevetni a két jóslatot egymással, mert mindkettő a gonoszok fájdalmára helyezi a hangsúlyt.

 

A Gathakban (Himnuszokban) Zarathusztra feltárja, hogy a Világ Megváltója, Saoshyant (Pahl. Soshyant) el fog jönni és véget vet a vérszomjas és gonosz emberek kegyetlenkedésének, majd pedig a halálnak. Ez úgy hangzik, mint Jézus második eljövetele.

 

Talán csak véletlenek ezek a hasonlóságok, azonban minden Biblia iránti érdeklődő érdemesnek találhatja további tanulmányozás céljából Zoroaszternek a Jelenések könyvéhez kapcsolódó, a Gochohr üstökösről és az utolsó ítéletről szóló történetét.

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.ancientpages.com/2017/08/17/zoroasters-doomsday-prophecy-comet-gochihr-similarity-apocalypse-john-book-revelation/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..