Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Armaghi Szent Malakiás próféciái

A katolikus szemléletű, középkorban született jóslatok közül külön kiemelkedik Malakiás érsek néhány próféciája. Különösen a 166-266. számú pápákra vonatkozó jóslatok kelthetik fel a kíváncsiságunkat, melyek a történetiségük tekintetében megkapóan pontosnak bizonyultak.

Szent Malakiás tartalmas élete

Az Ír-szigeten található Armagh városában látta meg a napvilágot 1094-ben vagy 1095-ben. Miután szüleit elveszítette, egy Eimar nevű remeténél lelt menedékre, aki szerénységre és alázatra tanította. 25 évesen szentelte pappá Szent Cellach érsek, majd térítő útra küldte azzal a feladattal, hogy irtsa ki a rossz szokásokat az ír egyházból. Ehhez tudni kell, hogy akkoriban anarchia dúlt az ír földeken és egymást érték a rabló-fosztogató hadjáratok. A műveltség a kolostorok lerombolásával szállt a sírba.

Malakiás egyházi missziójára irányuló első szárnypróbálgatásai sikertelennek bizonyultak, ezért Lismore-i Szent Malkus püspök vette pártfogásába, akitől alapos teológiai kiképzést kapott.

1123-ban meglepő módon nagybátyjától megkapta ajándékba a Bangkor kolostort (Down grófság). Az omladozó templomot újjá kellett építeniük a szerzeteseknek, ami sikerült is.

Szent Bernát, aki a szentek életrajzában említi Malakiást, a következőképpen fogalmaz a szerzetes jellemét illetően: „olyan volt, mint egy nyitott könyv, mindenki megtanulhatta belőle a szerzetesi élet igazi reguláját”.

Ezt követően Connor püspökévé léptették elő, ami a megtiszteltetésen kívül csak további feladatokat rótt Malakiásra. Eleinte sok emberrel beszélgetett személyesen az élet dolgairól, majd később visszavonultságban élt egy ideig.

1139-ben Rómába utazott a pápa áldását kérve mindazokra a változtatásokra, amelyeket az egyházmegyéjében eszközölt. (Pl.: kolostoralapítások az ágostonos kanonokoknak.) Menet közben Clairvaux-ban találkozott azzal a Szent Bernáttal, aki csakhamar csodálója és későbbi életrajzírója lett.

Rómában II. Ince pápa Írország pápai legátusává nevezte ki. Visszatérvén Írországba, zsinatot hívott össze, melyen 50 püspök és 200 pap vett részt.

A második római útja alatt Szent Malakiás súlyosan megbetegedett, és november 2-án Szent Bernát kezei közt lehelte ki a lelkét Clairvaux-ban. Malakiást – az írek között elsőként – 1190-ben III. Kelemen pápa avatta szentté.

A szentté avatáshoz – mint azt tudjuk – meg kell felelni bizonyos kritériumoknak, melyek az idők folyamán változtak. A legfontosabbak természetszerűleg a csodák. Szent Malakiás leghíresebb csodatételei a próféciái voltak, kivált a Pápákról szóló jövendölései.

 

 

Malakiás csodái

Szent Bernáttól úgy tudjuk, hogy Szent Malakiás pontosan megjósolta saját halálának időpontját, amely 1148. november 2-án be is következett.

Írországról azt jövendölte, hogy hét évszázadon keresztül fogja őt Anglia elnyomni, azonban sikerül hűségesnek maradnia az egyházához. Eme időintervallum után szabad lesz és korábbi elnyomóit megbünteti.

A pápákról szóló Malakiás-jóslatok döbbenetesek, mivel II. Celesztin pápától kezdve, akit nem sokkal halála előtt, 1143-ban választottak meg, egészen a világ végéig, összesen 112 pápáról mondott jövendőt. A jóslatokban használt jelmondatokból vagy jeligékből viszonylag jó közelítéssel rá lehet ismerni az adott pápára, mivel olyan jellegzetes információkat közöl róluk Malakiás, amelyeket az utókor be tud azonosítani. Lássunk néhány példát, különösen a végső idők pápáira vonatkoztatva. Megjegyzem, Malakiás kéziratainak a létezéséről sokáig szinte senki sem tudott, mígnem 1590-ben fel nem fedezték a római levéltárban. Minő talány, hogy a bencés történész, Arnold de Wion, a 16. században publikálta őket először! Éppen abban az évszázadban, amikor Nostradamus is munkálkodott.

Az utolsó idők pápái

„Ignis ardens” – Égő/Égető tűz. – X. Piusz (1903-1914) – a spirituális megújulás megszállottja volt.

„Religio Depopulata” – Elnéptelenedett vallás vagy a vallás elnéptelenedése – XV. Benedek (1914-1922) – ez vonatkozhat a világháború következményeire és a Szovjetunió diktatúrájára.

„Fides intrepida” – Elszánt hit – XI. Piusz (1922 –1939)

„Pastor angelicus” – Angyali pásztor – XII. Piusz (1939-1958) – jeles értelmiségi és békeharcos volt.

„Pastor y nauta” – Pásztor és tengerész – XXIII. János (1958-1963) – Velencének, a tengerészek városának volt az egyházatyja.

„Flos florum” – A virágok virága – VI. Pál (1963-1978) – A címerében három liliom volt.

„De medietate Lunae” – A félholdé – I. János Pál (1978-1978) – eredeti neve, Albino Luciani, fehéren fénylőt jelent. Megválasztásakor a Hold az utolsó negyedben volt, tehát félholdnak látszott. Mindössze 33 napig uralkodott.

„De labore solis” – a Nap munkája – II. János Pál (1978-2005) – Mind születésének, mind halálának napján napfogyatkozás volt.

„Gloria Olivae” – Az olajfa dicsősége – XVI. Benedek (2005-). – A jelenlegi pápa nevét Szent Benedek és XV. Benedek nyomán vette fel. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az olajfa szimbólum a bencés szerzetesek „Olivetans” nevű csoportjára utal.

 

 

Az utolsó pápa:

„Petrus Romanus” – Róma Pétere – ő lesz a próféciák szerint az utolsó pápa, akinek regnálása alatt viszálykodás fog dúlni a hétdombú városban, amit azután lerombolnak és megítélnek. Ma erre utaló nyilvánvaló jelek még nem mutatkoznak, de a jövő momentán kifürkészhetetlen, hiszen bármelyik pillanatban fordíthatnak egyet az égiek a Sors kerekén.

Véleményem szerint az utolsó pápákra vonatkozó jóslatokat is komolyan kell vennünk, hiszen számos ponton kapcsolódik a jövendölés a történelemhez. Valóban csodálatos, hogy Armaghi Szent Malakiás ezt a 12. századból így előre látta.

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..